Noi proteste la Minsk și încă un mort. Svetlana Tihanovskaia, rivala lui Lukașenko, este de negăsit. Autoritățile au tăiat internetul

  • 11 August 2020 08:00
Noi proteste la Minsk și încă un mort. Svetlana Tihanovskaia, rivala lui Lukașenko, este de negăsit. Autoritățile au tăiat internetul

Noi confruntări între poliție și protestatari au loc la Minsk, după ce președintele în exercițiu Aleksandr Lukașenko a obținut o victorie clară în alegeri care sunt contestate. Internetul a fost tăiat de autorități, iar Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză devenită principalul rival al lui Lukașenko în alegerile prezidențiale este de negăsit, scrie Digi24.ro

În ciuda violenței polițiștilor, mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus și protestează față de rezultatele alegerilor prezidențialeManifestanții au ridicat baricade în zone din centrul orașului Minsk, iar forțele de ordine au intervenit brutal.

Un protestatar a murit, iar numeroși alții au fost răniți.

Autoritățile au confirmat decesul unui protestatar, dar susțin că bărbatul nu a fost agresat de forțele de ordine. „Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv spre agenții forțelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână”, a comunicat Poliția belarusă, potrivit Agenției France-Presse și cotidianului Le Figaro.

Forțele de ordine trag în manifestanți cu gloanțe de cauciuc și folosesc grenade lacrimogene și tunuri cu apă. Zeci de persoane au fost reținute, potrivit ultimelor informații.

În Minsk, autoritățile au tăiat internetul, pentru ca protestatarii să nu mai poată comunica.

Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko, de negăsit. Nici stafful ei nu știe unde este

Svetlana Tihanovskaia, contracandidata președintelui Lukașenko este negăsit. Nici apropiații ei nu au vreo veste de la ea.

Linas Linkevičius, ministrul de externe din Lituania, a scris pe Twitter că încearcă de câteva ore să dea de Svetlana Tihanovskaia, dar nu reușește. „Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din stafful ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, a scris Linas Linkevičius.

Mii de protestatari, arestați în Belarus, duminică. Cel puțin o persoană ucisă

Opoziția contestă rezultatul scrutinului care l-a desemnat câștigător pe Lukașenko cu 80%. În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați, informează BBC. Grupurile civice anunță că cel puțin o persoană a murit în urma reprimării violente.

Ministerul de interne a negat faptul că au existat morți. Conform datelor transmise de oficiali, au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști. Poliția a folosit gaze, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acțiunile de reprimare din Belarus

Opoziția din Belarus contestă realegerea în funcție a președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzând că scrutinul prezidențial a fost fraudat. Comisia Electorală Centrală a anunțat că Aleksandr Lukașenko a obținut 80,23% din voturi în scrutinul prezidențial desfășurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, susține că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei și Cehiei. După demonstrația desfășurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanți ai opoziției au fost reținuți.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acțiunile violente de reprimare a manifestațiilor din Belarus.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău