Noi proteste în masă împotriva reformei sistemului de pensii în Franța

  • 29 Ianuarie 2020 19:00
Noi proteste în masă împotriva reformei sistemului de pensii în Franța

Mii de persoane au ieșit din nou în stradă miercuri în Franța pentru a protesta împotriva controversatei reforme a sistemului de pensii propusă de guvernul președintelui Emmanuel Macron, informează dpa, preluat de Agerpres.

Demonstranți s-au adunat miercuri în capitala Paris, în orașul-port Marsilia din sudul țării, precum și la Toulouse și Bordeaux.

Mai multe sindicate au îndemnat la proteste în masă, pentru a opta zi de proteste de anvergură convocate de când au fost declanșate demonstrațiile, la începutul lui decembrie.

Potrivit Ministerului de Interne al Franței, în jur de 249.000 de oameni au protestat pe teritoriul Franței vinerea trecută.

La nivel național, Societatea Națională a Căilor Ferate (SNCF) a atenționat în legătură cu probleme în transportul regional.

Partenerii sociali și reprezentanții guvernului plănuiesc să se întâlnească joi pentru o conferință despre finanțarea reformei pensiilor. Reforma trebuie să fie mult îmbunătățită, printr-o deschidere spre justiție socială, a declarat Laurent Berger, de la sindicatul moderat CFDT, pentru postul BFMTV. Sindicatul CFDT nu a chemat la o nouă demonstrație în masă.

Săptămâna trecută, în pofida protestelor, guvernul francez a lansat planul de reformă a sistemului de pensii. Guvernul francez vrea să înființeze un sistem de pensii universal care să înlocuiască cele 42 de scheme individuale ce existau până acum. Reforma este menită, de asemenea, să restricționeze privilegiile pentru grupuri profesionale individuale.

Reforma prevede și stabilirea unei ''vârste pivot'' de 64 de ani, pentru a-i stimula pe francezi să muncească și dincolo de vârsta legală de pensionare, în prezent 62 de ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău