Noi proteste față de reforma sistemului de pensii se desfășoară în Rusia

  • 09 Septembrie 2018 15:20
Noi proteste față de reforma sistemului de pensii se desfășoară în Rusia

Susținătorii liderului opoziției din Rusia care se află în închisoare, Alexei Navalny, au protestat duminică împotriva creșterii vârstei de pensionare, o provocare pentru autorități deoarece în aceeași zi au loc o serie de alegeri regionale, relatează Reuters.

Modificările, care trec prin parlament, au redus în jur de 15 puncte procentuale din popularitatea președintelui Vladimir Putin și este cea mai nepopulară măsură guvernamentală, deoarece o lege din 2005 a redus beneficiile din perioada sovietică, ceea ce a dus la proteste la nivel național.

Navalny, interzis de la televiziunea de stat și împiedicat să candideze împotriva lui Putin la funcția de președinte la începutul acestui an, speră să profite de furia publică în privința reformei. El a planificat un protest la Moscova duminică, dar o instanță l-a condamnat luna trecută pentru că a încălcat legile protestelor și l-a închis pentru de 30 de zile. Navalny a declarat că mișcarea a fost concepută pentru a deturna protestele.

Susținătorii lui Navalny au organizat mitinguri în mai mult de 80 de orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg.

Primele proteste au avut loc în estul Rusiei duminică dimineață. Imaginile de la un protest din Ulan-Ude, la aproximativ 4,400 km est de Moscova, au arătat protestatarii care mergeau prin oraș cu baloane roșii escortați de poliție.

"Putin și guvernul său au jefuit bugetul pentru ultimii 18 ani", a transmis echipa lui Navalny înainte de protest.

"În tot acest timp ne-au asigurat că nu ar exista în niciun caz o creștere a vârstei de pensionare. Și acum ei o pun. Autoritățile nu ascultă oamenii și asta înseamnă că e timpul să ieșim pe străzi”, au adăugat aceștia

În Moscova, autoritățile au respins cererea susținătorilor lui Navalny de a protesta în centrul orașului, unde exista posibilitatea ca poliția să disperseze mitingul prin reținerea oamenilor, așa cum au făcut-o în trecut.
 
După ce a fost modificat de Putin, reformele prevăd majorarea vârstei de pensionare pentru bărbați la 65 de ani de la 60 și la 60 de ani de la 55 pentru femei. Speranța medie de viață pentru bărbați este de 66 de ani, iar pentru femei de 77, menționează HotNews.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău