Noi proteste de amploare în Myanmar. Șapte demonstranți au fost uciși de forțele de ordine

  • 02 Mai 2021 18:24
Noi proteste de amploare în Myanmar. Șapte demonstranți au fost uciși de forțele de ordine

Protestele și violențele continuă în Myanmar, la trei luni după lovitura de stat dată de junta militară care a preluat în mod brutal puterea în această țară. Șapte protestatari au fost uciși duminică de forțele de ordine în cadrul celor mai ample demonstrații de protest organizate în ultima perioadă, informează Reuters, potrivit Digi24.ro.

Marșuri de protest, unele conduse de călugări budiști, au fost organizate în principalele orașe din Myanmar, inclusiv în principalul centru comercial și fosta capitală Yangon (Rangoon).

Au fost înregistrate confruntări între demonstranți, înarmați cu arme improvizate și forțele de ordine, în timp ce unele zone centrale ale orașelor, clădirile administrative și militare au fost ținta unor atacuri cu rachete.

În Yangon, mai multe mașini au fost distruse de o explozie produsă în apropierea unei secții de poliție, fără să fie raportate victime. Conform presei de stat, cel puțin 11 explozii s-au produs în ultimele 36 de ore, cu precădere în Yangon. Nu au fost înregistrate victime.

Conform presei oficiale, de aceste atacuri sunt responsabili „câțiva protestatari care nu doresc stabilitatea țării și care au atacat clădirile guvernamentale și drumurile publice cu bombe artizanale”.

Conform datelor furnizate de ONG-ul Assistance Associato for Political Prisoners, cel puțin 759 de protestatari au fost uciși până acum de forțele de securitate.

Conducerea militară a Myanmarului a confirmat până în prezent moartea a 248 de protestatari.

Armata din Myanmar a organizat o lovitură de stat în această țară pe 1 februarie 2021. Cu această ocazie, Aung San Suu Kyi, șefa partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), care se afla la guvernare și alți lideri politici au fost arestați în cursul nopții.

La câteva ore după aceste arestări, televiziunea armatei a confirmat declararea, de către puterea militară, a stării de urgență pentru un an.

Lovitura de stat din Myanmar a intervenit după tensiuni între guvernul civil și armată pe tema alegerilor legislative desfășurate în noiembrie 2020, care au fost câștigate din nou, în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi), de partidul condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune și a declanșat, de atunci, ample proteste în țară.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,71
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
1
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău