Noi prețuri și intervale pentru rovinietă, în vigoare de astăzi / Lista noilor modificări în privința taxei de drum în România

  • 11 Martie 16:03
Noi prețuri și intervale pentru rovinietă, în vigoare de astăzi / Lista noilor modificări în privința taxei de drum în România

Noi modificări în privința taxei pentru folosirea rețelei de autostrăzi și drumuri naționale - rovinieta - au intrat în vigoare de luni și implică schimbări legate de prețuri, dar și de intervalele pentru care va putea fi emisă, în funcție de categorie. Rovinieta de o zi va fi valabilă pentru toate categoriile, apare intervalul de 10 zile pentru unele categorii, iar intervalul de 90 de zile va fi înlocuit cu unul de 60 de zile pentru anumite categorii.

De asemenea, există și unele restricții în ceea ce privește procurarea noilor roviniete până la adaptarea sistemului informatic la noile caracteristici, scrie Hot News.

Taxa pentru folosirea rețelei de autostrăzi și drumuri naționale - rovinieta - a fost modificată începând de astăzi, 11 martie. Mai exact, au apărut noi perioade de valabilitate și noi prețuri.

Cea mai mare schimbare pe care o pot constata șoferii este introducerea rovinietei pentru o zi. Pentru 24 de ore un șofer de autoturism va plăti echivalentul a 2,5 euro, față de cei 3 euro pe care îi plătea până acum pentru o rovinietă de o săptămână.

În schimbul rovinietei de o săptămână este introdusă cea de 10 zile, care va costa echivalentul a 3,3 euro.

O altă schimbare este renunțarea la rovinieta de 3 luni (90 de zile) și introducerea rovinietei de 2 luni (60 de zile) pentru echivalentul a 8,4 euro.

În prezent, în România putem cumpăra roviniete pentru o săptămână, o lună, 3 luni sau un an. Începând de astăzi, durata rovinietei va fi de o zi, 10 zile, o lună, 2 luni sau un an. Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate.

Rovinieta pentru un an va rămâne în continuare 28 de euro pentru autoturisme, 96 de euro pentru vehicule de marfă sub 3,5 tone și 320 de euro pentru vehicule de transport cu 9-23 locuri.

Cea mai scumpă rovinietă este de 1.210 euro pentru vehiculele de transport marfă cu masa mai mare de 12 tone.

Mai jos un tabel cu noile tarife de rovinietă și perioadele de valabilitate. 

Noi prețuri și intervale pentru rovinietă, în vigoare de astăzi / Lista noilor modificări în privința taxei de drum în România

De asemenea, de luni, emiterea rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) va fi suspendată până în 21 martie, ca urmare a modificărilor ce trebuie realizate la nivelul fluxului de emitere de către dezvoltatorul aplicației.

Pentru evitarea aplicării unor sancțiuni contravenționale, utilizatorii rețelei de drumuri naționale au posibilitatea de a achita în avans rovinieta cu valabilitate pentru data de 11.03.2024, precizează CNAIR.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău