Noi măsuri pentru asigurarea securității energetice a R.Moldova, aprobate de CSE
-
14 Aprilie 2022 15:21
Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat mai multe decizii pentru asigurarea securității energetice a R. Moldova.
Astfel, potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Guvernului, cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem, vor fi procurate de la SA „Energocom”, în perioada 1 mai-30 iunie curent. Prin urmare, SA „Energocom” va procura necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații, până la data de 22 aprilie 2022. Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.
În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare, în termen de 2 zile lucrătoare, furnizorii serviciului vor prezenta către ANRE cererile privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali și a tarifelor de distribuție a energiei electrice. În termen de 5 zile lucrătoare, ANRE va ajusta și publica tarifele de distribuție a energiei electrice și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii CSE au decis majorarea cu 3 590 539 m3 a volumului de gaz transferat în România și păstrat pentru situații de urgență, astfel aplicând scutirea de la plata drepturilor de export și import a cantităților respective. Volumul total de gaz natural stocat în România va fi de 18 539 681 m3.
CSE a mai decis că cetățenii refugiați din Ucraina vor beneficia de servicii în domeniul sănătății reproducerii, incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), cheltuielile fiind acoperite integral de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. De asemenea, s-a decis că cetățenii ucraineni vor putea depune la Biroul migrație și azil solicitarea acordării dreptului de ședere provizorie, fără prezentarea certificatului de cazier judiciar. La depunerea cererii va fi semnată doar Declarația pe proprie răspundere, privind lipsa antecedentelor penale.
O altă prevedere ține de redistribuirea sumei de 329 236,0 mii de lei din bugetul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la programul Dezvoltarea drumurilor, în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale la programul Protecția socială a unor categorii de cetățeni.