Noi măsuri de relaxare a restricțiilor în România după 15 iunie

  • 09 Iunie 2020 15:49
Noi măsuri de relaxare a restricțiilor în România după 15 iunie

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, că după data de 15 iunie vor fi luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse din cauza COVID-19.

"Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici nu a scăzut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare, adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. (...) După 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și locuri de joacă", a explicat șeful statului, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

El a precizat că vor fi posibile evenimentele private, redeschiderea after-school-urilor, grădinițelor, a creșelor private, a sălilor de fitness și a piscinelor exterioare.

"Vor fi posibile evenimentele private cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior. Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra și vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă, nu obligatorie, după 15 iunie, redeschiderea after-school-urilor, grădinițelor, a creșelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, care vor fi impuse de Ministerul Sănătății. Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care de asemenea vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că este important ca ușor-ușor să se renunțe la unele dintre măsurile de izolare la domiciliu și autoizolare acolo unde este posibil.

"S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem și noi în România să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic, mai exact unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la un milion de locuitori, în media ultimelor 14 zile. Deocamdată la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri, ca să dau doar câteva exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul UE și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi", a arătat șeful statului.

Klaus Iohannis a avut marți o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău