Noi măsuri antitero, stabilite în Uniunea Europeană

  • 05 Decembrie 2015 15:48
Noi măsuri antitero, stabilite în Uniunea Europeană

Noi măsuri antiteroriste au fost luate vineri, 4 decembrie, la Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne.

Miniștrii participanți au decis constituirea unei arhive cu datele personale ale pasagerilor liniilor aeriene care circulă în interiorul și în afara Uniunii Europene, la care pot avea acces toate statele membre. În plus, oficialii europeni au hotărât că, dacă se constată deficiențe serioase ale spațiului Schengen, perioada pentru care pot fi menținute controalele în spațiul de liberă circulație să poată fi extinsă de la șase luni, la doi ani. Măsurile urmează să fie aprobate de Parlamentul European, transmite Digi24.

„Schengen nu va funcționa decât dacă regulile sunt respectate. Consiliul s-a pus de acord asupra mai multor chestiuni. Astfel, există un acord asupra necesității unei coordonări reconsolidate. Am discutat despre limitele temporale ale reintroducerii controalelor la granițele interioare spațiului Schengen pe baza deciziilor naționale. Aceste controale sunt limitate, cred că știți acest lucru, la o durată de șase luni. Miniștrii au fost de acord că, dacă vor fi constatate în mod obiectiv deficiențe serioase care pun în pericol funcționarea spațiului Schengen, atunci va fi necesar un cadru european comun, pentru a putea continua controalele pe anumite tronsoane dincolo de cele șase luni”, a afirmat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

„Pentru a răspunde unor mesaje care au apărut în presă, trebuie să spun că nu este posibil din punct de vedere juridic să excluzi un stat din spațiul Schengen. MUSCA Ceea ce regulamentul Schengen prevede este luarea unor măsuri graduale pentru a remedia deficiențele, ceea ce, în cele din urmă, poate să conducă la reintroducerea controalelor la frontierele interne, pe anumite segmente”, a mai declarat Jean Asselborn.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău