Noi „Laboratoare digitale” urmează a fi deschise în școlile din R. Moldova. Care sunt instituțiile beneficiare ale proiectului

  • 31 Mai 2022 16:41
Noi „Laboratoare digitale” urmează a fi deschise în școlile din R. Moldova. Care sunt instituțiile beneficiare ale proiectului

Mii de elevi profesori din școlile din toată țara vor avea acum condițiile necesare pentru a studia profesiile viitorului. În noul an academic, în incinta instituțiilor urmează a fi create laboratoare digitale – spații dotate cu echipamente digitale de ultimă generație, conținut adaptat cerințelor actuale și spații modernizate de învățare. „Laboratoarele Digitale” sunt parte a proiectului „Tekwill în fiecare școală”, care-și propune să transforme educația din Republica Moldova și să crească pe termen lung o generație care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale. Instituțiile au fost selectate printr-un concurs deschis după ce și-au depus dosarele în cadrul inițiativei organizată de către proiectul Tekwill, cu asistența financiară a USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și UNDP și RoAID, cu suportul Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill:Acum 4 ani am înțeles că cea mai mare provocare cu care se confruntă domeniul IT sunt oamenii, adică lipsa specialiștilor calificați, care să facă față provocărilor din domeniu. Împreună cu Ministerul Educației și Cercetării am ajuns la concluzia că trebuie să creăm conținut care să fie adaptat la necesitățile piații muncii și necesar pentru sectorul privat. În această perioadă, am dezvoltat proiectul și am extins considerabil numărul școlilor care fac parte din programul „Tekwill în Fiecare Școală”. Suntem mândri că din toamnă mii de elevi din țară vor studia profesiile viitorului, astfel oferindu-le oportunitatea copiilor din regiuni să studieze tehnologiile informaționale și să cunoască profesiile viitorului.”

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: „Fiind convinși că alfabetizarea digitală este cheia succesului transformării digitale, PNUD susține programul „Tekwill în Fiecare Școală”. Datorită parteneriatului și generozității Guvernului României, am reușit să dotăm încă patru școli din Moldova cu laboratoare digitale, adică spații moderne cu calculatoare și laptopuri perfrmante unde elevii pot învăța profesiile viitorului și pot crea proiecte inovatoare.”

Mihai Sandu, Director General Adjunct al RoAid: „Într-o lume într-o continuă expansiune, nu trebuie să lăsăm timpul să ne depășească. Digitalizarea, accesul la tot ce presupune transformarea digitală și, mai ales, educația și dezvoltarea de competențe în domeniu sunt pași esențiali prin care nu doar că oferim șanse în plus tinerilor, ci facem pași concreți, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva vulnerabilităților din mediul on-line. Suntem onorați că putem contribui la toate aceste obiective în Republica Moldova.”

Lista instituțiilor selectate a fost anunțată în cadrul EdTech Moldova Forum – cel mai important eveniment educațional desfășurat recent la Cahul. Cele 10 instituții din țară în care urmează a fi create Laboratoare Digitale sunt:

  • Liceul Teoretic „Ion Creangă”, satul Hârbovăț, Anenii Noi
  • Gimnaziul „Vasile Lupu”, satul Susleni, raionul Orhei
  • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Căușeni
  • Liceul Teoretic „Elada”, satul Măcărești, raionul Ungheni
  • Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, orașul Fălești
  • Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu”, municipiul Chișinău
  • Liceul Teoretic „Stefan cel Mare si Sfânt”, satul Taraclia, raionul Causeni
  • Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, municipiul Bălți
  • Liceul Teoretic Raional „Mihail Guboglo” orașul Ceadîr-Lunga
  • Liceul Teoretic „Cișmichioi”, din satul Cișmichioi, Ceadîr-Lunga

Ce oportunități oferă laboratoarele digitale?

„Laboratorul Digital” vine să răspundă necesităților de educație ale liceelor regionale și îi ajută pe elevi să-și formeze și să-și îmbunătățească abilitățile digitale – un absolut necesar pentru profesiile de astăzi, dar mai ales cele din viitor. Cu o arie de cca 50 m2, laboratoarele vor oferi copiilor un spațiu inovator, creativ și complet echipat pentru studierea disciplinelor viitorului. De asemenea, acesta va oferi acces la tehnologii informaționale, pentru cei care nu au un dispozitiv acasă. În cadrul „Laboratorului digital”, vor fi amenajate 5 zone tematice:

  • Zona pentru profesori dotată cu birou, ecran mare și tablă interactivă
  • Zona pentru elevi echipată cu 20 laptopuri, calculatoare și camere web
  • Zona pentru imprimare dedicată materialelor de print
  • Zona creativă amenajată cu o tablă și fotolii „puf”
  • Zonă de depozitare dedicată vestiarului

Anterior, inițiativa a fost implementată în alte 19 instituții de învățământ din Republica Moldova. Lista completă poate fi vizualizată și pe www.tekwill.online 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău