Noi formule de calcul a prețului combustibililor

  • 31 Martie 2016 19:11
Noi formule de calcul a prețului combustibililor

O nouă metodologie de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată joi, 31 martie, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Astfel, începând din aprilie, prețurile la benzină și motorină vor fi stabilite având la bază valoarea medie a cotațiilor Platts, iar a gazului lichefiat  - cotațiile Argus. Potrivit noii formule de calcul, prețul combustibililor la pompă ar trebui să se ieftinească în medie cu 1 leu și 50 de bani, în cazul în care prețul petrolului va rămâne constant încă cel puțin două săptămâni.

Suplimentar la cotațiile medii Platts pentru benzină și motorină și Argus pentru gazul lichefiat, la formarea prețului la combustibil vor fi luate în considerație suplimentar costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și asigurare, cota accizelor, a taxei pe valoarea adăugată și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere. Această marjă va fi stabilită anual de către ANRE, în funcție de structura medie a cheltuielilor participanților la piața produselor petroliere. Pentru acest an a fost stabilit un indice de eficientizare a activității de 15% pentru produsele petroliere principale și 20% pentru gazele naturale, care urmează a fi exclus începând cu anul viitor.

Potrivit șefului adjunct al direcției politică tarifară a ANRE, Alexandru Mija, prețurile plafon de comercializare la pompă a combustibililor vor fi actualizate la fiecare 14 zile și vor fi publicate pa pagina oficială a Agenției, iar titularii de licență nu vor avea dreptul să stabilească un preț mai mare.

Directorul de program al „Expert-Grup”, Vadim Gumene, califică nepotrivită stabilirea anului 2015 ca perioadă de referință, inclusă în noua formulă de calcul a prețului pentru produsele petroliere. Astfel, în cazul unei majorări a prețului petrolului, în loc de ieftiniri ne-am putea pomeni chiar cu o scumpire a prețurilor la benzină și motorină. 

Metodologia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, după care Consiliul de Administrație al ANRE va stabili, printr-o hotărâre, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău