Noi elemente în acuzațiile contra fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, prezentate de Washington

  • 25 Iunie 2020 11:49
Noi elemente în acuzațiile contra fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, prezentate de Washington

Departamentul Justiției american și-a consolidat miercuri acuzațiile contra fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, prezentând noi elemente conform cărora acesta ar fi recrutat pirați informatici și ar fi conspirat pentru intruziune în sisteme informatice, transmit AFP și DPA, potrivit Agerpres.

Un document emis în această privință de un judecător federal american extinde amploarea acuzațiilor anterioare formulate contra lui Assange, fără însă a fi formulate capete de acuzare suplimentare față de cele 18 deja existente.

Textul susține că Julian Assange și colegi de-ai săi de la WikiLeaks au recrutat pirați informatici și că Assange a pledat, la o conferință de specialitate, pentru încurajarea altora să obțină informații pentru WikiLeaks. De asemenea, Assange este acuzat de conspirație împreună cu Chelsea Manning, fostă analistă de informații din cadrul armatei SUA, pentru a penetra sistemul informatic al Departamentului Apărării.

Avocații lui Julian Assange susțin că acuzațiile Washingtonului sunt motivate politic.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiția americană, pe baza legislației antispionaj. Susținătorii săi spun că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.

SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice și 500.000 de documente confidențiale despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.

Printre aceste documente se află și un video în care sunt văzuți civili omorâți de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Julian Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh (sud-estul Londrei). El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzații, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău