Noi dezbateri publice privind modificarea sistemului electoral

  • 30 Iunie 2017 13:54
Noi dezbateri publice privind modificarea sistemului electoral

Parlamentul organizează astăzi o nouă rundă de dezbateri pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral în unul de tip mixt. Dezbaterea va avea loc după masă, iar în prima parte a zilei, Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și un grup de organizații non-guvernamentale care s-au manifestat critic față de această inițiativă, au anunțat că nu vor participa, chiar dacă au fost invitați.

Ei consideră că dezbaterile sunt doar mimate, iar opiniile lor oricum nu sunt luate în considerare de actuala guvernare. 

Potrivit președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, actuala putere doar ar mima dezbaterile, pentru a se legitima în fața partenerilor externi, în realitate ignorând recomandarea de bază a Comisiei de la Veneția de a nu schimba sistemul electoral. Ea consideră că sistemul mixt, promovat de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, i-ar avantaja, în special, pe socialiști, întrucât se propune organizarea unui singur tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor. 

„Ei spun că noi ne temem de schimbare. Noi ne temem că nu va fi nicio schimbare. Noi ne temem că hoții vor continua să guverneze această țară. Noi nu vom participa la dezbaterile anunțate de guvernare. Comisia de la Veneția a scris clar că mai întâi trebuie obținut consens pe sistem, după care se pot discuta detaliile. Guvernarea face lucrurile invers”, a spus Maia Sandu.

Mai multe organizații ale societății civile au anunțat, de asemenea, că refuză invitația care le-a fost făcută la dezbaterea organizată de Parlament. Reprezentanții lor au amintit despre declarațiile liderilor Partidului Democrat care au spus că sistemul electoral mixt va fi votat în pofida mai multor critici, inclusiv ale Comisiei de la Veneția. Directoarea Transparency Internațional Moldova, Lilia Carasciuc, este de părere că dezbaterile de astăzi nu au nicio relevanță, întrucât decizia deja este luată.

„Da, noi suntem gata să intrăm în dezbateri. Noi suntem cel mai mult interesați să avem un sistem democratic. Dar dacă ni se spune veniți acolo vineri să vedem ce mai spuneți, dar noi avem deja planurile noastre, aceasta nu este serios și noi nu vrem să dăm legitimitate”, a declarat Lilia Carasciuc.

Amintim că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat că se va ține cont de recomandările de ordin tehnic ale Comisie de la Veneția, iar decizia de a schimba sau nu sistemul electoral este una suverană a statului.

Inițial, Partidul Democrat a propus trecerea la un sistem electoral pe circumscripții uninominale, dar în cadrul dezbaterilor în Parlament proiectul a fost comasat cu cel al Partidului Socialiștilor, care prevede un sistem electoral mixt. În avizul Comisiei de la Veneția se arată că trecerea la sistemul mixt comportă riscuri de corupere a viitorilor deputați și că nu este recomandată schimbarea sistemului de vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău