NOI DETALII privind operațiunea de la Consulatul R.Moldova din Odesa. Ar fi fost favorizată intrarea și legalizarea persoanelor din țări cu risc sporit de terorism

  • 03 Aprilie 2019 10:06
NOI DETALII privind operațiunea de la Consulatul R.Moldova din Odesa. Ar fi fost favorizată intrarea și legalizarea persoanelor din țări cu risc sporit de terorism

Procuratura Anticorupție a oferit detalii despre operațiunea de la Consulatul R.Moldova la Odesa.

Astfel, un grup format din cetățeni străini și funcționari publici din cadrul a diverse instituții de stat este bănuit că ar fi specializat în favorizarea intrării și legalizării în Republica Moldova a persoanelor originare din țări cu risc sporit de terorism, potrivit unui comunicat al instituției. 

La începutul lunii februarie curent, au fost reținuți trei cetățeni străini, originari din Siria și Egipt. În cadrul audierilor, învinuiții și-au recunoscut integral vina, făcând declarații amănunțite.

„Din spusele acestora, exista o schemă corupțională bine pusă la punct, în ceea ce privește obținerea vizelor de intrare în Republica Moldova de tip „D” (de lungă ședere și multiple intrări) prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din or. Odesa, Ucraina și cu implicarea unui ofițer al Biroului de Migrație și Azil (BMA) al MAI al R.Moldova, cât și a unei persoane care se autodeclara consilier al unor funcționari de demnitate publiă”, precizează Procuratura. 

Ulterior, atât pretinsul consilier, cât și ofițerul BMA au fost reținuți, recunoscându-și integral vina. Ambii învinuiți au depus declarații privind implicarea consulului Republicii Moldova din orașul Odesa, Ucraina în schema de favorizare a intrării, legalizării și a șederii străinilor pe teritoriul național.

De menționat că pentru legalizarea în Republica Moldova a unui cetățean străin, sumele estorcate de membrii grupării variau între 1000-3000 de euro, care erau împărțite în dependență de gradul de implicare.

Cetățenii străini implicați în schema infracțională riscă pedeapsă penală conform art. 326 alin. 1’(prim) care prevede amendă în mărime de la 2000 la 3000 unități convenționale (de la 100.000 de lei la 150.000 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani.
Funcționarii publici și ofițerul BMA riscă închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unități convenționale (de la 100.000 de lei la 200.000 de lei).

Amintim că procurorii anticorupție, ofițerii CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate au descins, ieri, în incinta Consulatului Republicii Moldova din Odesa, Ucraina.

Consulul Republicii Moldova din Odesa, Sergiu Șeptelici, a fost rechemat la Chișinău pentru audieri, iar pe numele său a fost pornită o cauză penală pe faptul coruperii pasive conform și i-a fost a fost aplicată interdicția de a părăsi țara, pe un termen de 30 de zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău