Noi detalii în cazul Dorel Roșca, privat ilegal de libertate de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului, anunță Promo - Lex

  • 06 Octombrie 2021 12:43
Noi detalii în cazul Dorel Roșca, privat ilegal de libertate de către reprezentanții structurilor paramilitare din stânga Nistrului, anunță Promo - Lex

Dorel Roșca ar fi fost „ anunțat în căutare” de către MGB-ul local pentru distribuirea unor materiale cu caracter electoral în Zona de Securitate, în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din luna Noiembrie 2020. Conținutul pliantelor electorale era adresat locuitorilor din stânga Nistrului prin care aceștia erau informați asupra riscurilor transportării organizate, a coruperii alegătorilor, dar și a răspândirii COVID-19, menționează asociația Promo - Lex.

Prin urmare, în dimineața zilei de 5 Octombrie 2021, Dorel Roșca a fost reținut arbitrar de către așa-numiții grăniceri, fiind transportat la pretinsul comisariat de miliție din or. Dubăsari, iar ulterior escortat la MGB-ul din Tiraspol și interogat. Peste mai mult de 6 ore de la reținerea ilegală, Roșca a fost eliberat, fiind informat că va fi „cercetat în stare de libertate”.
 
Reprezentanții MGB-ului de la Tiraspol i-au comunicat că faptele comise au fost calificate drept „instigare la extremism.”
 
Asociația Promo-LEX apreciază reținerea lui Dorel Roșca drept privare ilegală de libertate, iar persecutarea acestuia pentru distribuirea unor pliante electorale reprezintă o ingerință inadmisibilă și nejustificată în exercitarea drepturilor sale, inclusiv la libertatea de exprimare.
 
În acest context, Promo - LEX solicită, în mod repetat, intervenția autorităților constituționale ale Republicii Moldova pentru clarificarea situației, dar și pentru a preveni problema reținerilor abuzive comise de către structurile paramilitare din regiunea transnistreană a țării.
 
Avocații Asociației Promo-LEX au preluat cazul și vor oferi asistență juridică lui Dorel Roșca, se arată în comunicat. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău