Noi detalii despre spionul rus "Serghei Fedotov", al treilea figurant în cazul Skripal. Care este numele lui adevărat

  • 16 Februarie 2019 17:52
Noi detalii despre spionul rus

Numele real al agentului serviciului de informații al armatei ruse implicat în otrăvirea lui Serghei Skripal și a omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev și a fiului acestuia este Denis Sergheev, a dezvăluit publicația de investigații Bellingcat. Până de curând, agentul rus era cunoscut sub numele de Serghei Fedotov.

Autoritățile britanice au identificat trei agenți ruși implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale - doi ca făptași ai atacului, iar al treilea - un bărbat cu pseudonimul Serghei Fedotov - care a participat la organizarea complotului.

Investigația Bellingcat subliniază că Sergheev este ofițer al serviciilor de informații militare ruse, având grad de colonel.

Sub falsa sa identitate, Sergheev a fost în Bulgaria de trei ori, a doua sa vizită coincizând cu otrăvirea lui Emilian Ghebrev. Acesta a ajuns la Burgas cu un zbor de la Moscova, iar patru zile mai târziu, a părăsit Bulgaria, la câteva ore după ce Ghebrev a fost internat în spital. În aceeași zi, potrivit Bellingcat, Sergheev a plecat în Turcia, de unde a luat un zbor spre capitala rusă.

Deși avea bilet de întoarcere Sofia-Moscova pe 30 aprilie, Sergheev nu l-a folosit.

Investigația indică numărul pașaportului și o serie de date personale aparținând lui Sergheev, Bellingcat atrăgând atenția că documentul său fals a fost emis de același birou din Moscova care a emis și pașapoartele celorlalți doi bărbați implicați în cazul Skripal.

Redactorul-șef al publicației Insider, partenerul rus al Bellingcat, consideră că, deocamdată, nu există o legătură directă între cazurile de otrăvire Skripal și Ghebrev, deși metoda de acțiune a fost similară.

"Acest lucru demonstrează că Sergheev este un funcționar de rang înalt al serviciului de informații al armatei ruse, care a coordonat diverse operațiuni în străinătate. Scopurile lor au fost diferite, însă metodele, aceleași. În cazul Ghebrev, substanța folosită nu a fost Noviciok, ci foarte similară", a explicat redactorul-șef al Insider, Roman Dobrohotov.

Potrivit jurnalistului, otrăvirea lui Ghebrev are legătură cu afacerile sale cu armament în Ucraina și în Siria.

"Bulgaria a fost adesea folosită drept 'hub' de către agenții ruși din Europa de Est, în special din Balcani. Investigația noastră demonstrează că țara voastră (Bulgaria, n.red.) este nu numai un hub, ci și o țintă. Cred că în rândurile serviciilor secrete bulgare s-au infiltrat reprezentanți ai spionajului rus. Am observat o mare diferență între reacția Marii Britanii după cazul Skripal și cea a Bulgariei (în cazul Ghebrev, n.red.)", a mai declarat Dobrohotov.

O echipă de anchetatori britanici lucrează deja în Bulgaria la cazul Ghebrev.

Ambasada Rusiei la Sofia a reamintit poziția exprimată în urmă cu o săptămână de purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, care a calificat informațiile drept o știre falsă, notează Rador. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău