NOI detalii despre construcția gazoductului Iași-Chișinău. România va investi zeci de milioane de euro pentru interconectarea energetică cu R.Moldova.

  • 28 Septembrie 2018 13:29
NOI detalii despre construcția gazoductului Iași-Chișinău. România va investi zeci de milioane de euro pentru interconectarea energetică cu R.Moldova.

Transgaz va primi un grant de 46 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea capabilităților Sistemului Național de Transport gaze (SNT) în zona de Nord-Est a României, a declarat vineri Alexandru Macoveiciuc, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la București, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.

„Transgaz va semna în perioada următoare un contract prin care va primi un grant de 46 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea capabilităților Sistemului Național de Transport al gazelor naturale (SNT) în zona de Nord-Est a României. Dezvoltarea SNT în zona de Nord - Est este un proiect cu o valoarea totală de aproape 175 de milioane de euro care este util și relevant atât în ceea ce privește securitatea generală energetică a României cât și dezvoltarea interconectării cu Republica Moldova", a spus Alexandru Macoveiciuc.

De asemenea, acesta a menționat că Eurotransgaz va publica vineri anunțul de participare pentru construcția gazoductului Ungheni - Chișinău.

"Este un proiect de 76 de milioane de euro, 35% sunt fonduri proprii și 65% sunt fonduri atrase. Așteptarea este ca până la sfârșitul anului să se încheie etapa de contractare și de semnare pentru lucrările la cele șapte loturi pe care le presupune gazoductul. Termenul de finalizare pentru gazoductul propriu-zis fiind 2019, iar pentru complexul administrativ de la Ghidighici ianuarie 2020", a spus Alexandru Macoveiciuc. 

Întreprinderea „Vestmoldtransgaz” a fost vândută operatorului român de transport de gaze Transgaz, care urmează să prelungească conducta Iași-Ungheni, până la Chișinău. Transgaz a achiziționat Vestmoltransgaz rpin intermediul 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău