Noi date despre explozia de la Severodvinsk: A avut un caracter nuclear, recunosc autoritățile din Rusia

  • 11 August 09:45
Noi date despre explozia de la Severodvinsk: A avut un caracter nuclear, recunosc autoritățile din Rusia

Accidentul de joi din Rusia, când un motor de rachetă a explodat, în timpul testării, pe o platformă marină din nordul ţării, a avut un caracter nuclear, a recunoscut agenţia nucleară rusă, Rosatom.

Cinci angajaţi ai agenţiei au fost ucişi, iar alţi trei au ajuns în unităţi specializate, cu răni cu grade diferite de gravitate, inclusiv arsuri. Câţiva angajaţi au fost aruncaţi de explozie în mare şi încă se caută supravieţuitori, transmite Radio România Actualități.

Rosatom a arătat că motorul de rachetă de o sursă de putere izotopică, fără să facă alte precizări nici în legătură cu creșterea nivelului de radiații în orașul Severodvinsk din apropierea locului exploziei.

Deși la Moscova Ministerul Apărării afirma inițial că în atmosferă nu au ajuns substanțe chimice periculoase și că nu a fost vorba de o contaminare radioactivă, autoritățile din orașul Severodvinsk au recunoscut o scurtă creștere a radiației și organizația Green Peace a prezentat date de la Ministerul pentru Situații de Urgență potrivit cărora nivelul de radioactivitate era de 20 de ori mai mare decât cel normal la circa 30 de km de locul testului.

Locuitorii din zonă au epuizat încă de vineri stocul de pastile de iod din farmacii pentru a reduce efectele expunerii la radiație după accident, a relatat presa regională, care mai spune că baza respectivă era folosită pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice și de croazieră utilizate de forțele navale ruse.

Autoritățile regiunii Arhanghelsk au subliniat că, după explozie, au fost nevoite să închidă pentru navigație o parte a unui Golf la Marea Albă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
15 °C
câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:2,6 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
10 °C
Sun
7 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău