Noi ciocniri la granița armeano-azeră. Șapte soldați au murit

  • 12 Aprilie 2023 08:30
Noi ciocniri la granița armeano-azeră. Șapte soldați au murit

Un schimb de focuri la granița dintre Azerbaidjan și Armenia s-a soldat cu șapte soldați morți de cele două părți, într-o regiune pe care cele două țări și-o dispută, scenă a unor ciocniri regulate, au anunțat marți autoritățile armene și azere, transmite AFP, citată de Agerpres.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au ciocnit în timpul unui scurt război în 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, câștigat de Baku, fără ca cele două părți să ajungă la un acord de pace. Confruntări mortale în Nagorno-Karabah sau la granița dintre cele două țări continuă să izbucnească periodic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Azerbaidjan publicat marți seara, trei soldați ai armatei au fost uciși în timpul „reprimării provocării părții armene”, fără a menționa niciun rănit în acest stadiu.

De partea armeană, „patru soldați au fost uciși și alți șase răniți”, potrivit Ministerului Apărării de la Erevan.

Potrivit Ministerului Apărării din Azerbaidjan,”pozițiile armatei armene dislocate în apropierea localității Dyg (la granița dintre cele două țări) au deschis focul asupra pozițiilor azere”, care „au răspuns cu focuri de armă”.

Conform relatării armene,”marți, la ora 16:00 (12:00 GMT), soldații azeri au deschis focul asupra militarilor armeni care efectuau lucrări de inginerie”.

Ca urmare a acestei escaladări a tensiunilor, ministrul armean al apărării, Souren Papikian, care se afla la Bruxelles, și-a întrerupt vizita pentru a se întoarce în Armenia, a declarat ministerul său într-un comunicat.

O regiune muntoasă populată în principal de armeni și care s-a separat de Azerbaidjan la dezmembrarea Uniunii Sovietice, Nagorno-Karabah continuă să otrăvească relațiile dintre Erevan și Baku. Conflictul din 2020 a condus la înfrângerea militară a armenilor și la un acord de încetare a focului susținut de Rusia, care a desfășurat trupe de menținere a păcii. Acestea au spus că au remarcat „două încălcări ale încetării focului”.

De atunci, premierul armean Nikol Pashinyan și președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev s-au întâlnit de mai multe ori, inclusiv cu medierea UE și SUA, pentru a discuta despre un acord de pace. Nu există însă rezultate concludente în această etapă.

Un prim conflict între cele două părți, la începutul anilor 1990, a făcut 30.000 de morți și s-a încheiat cu o victorie armeană cu sprijinul Moscovei. Azerii și-au luat revanșa în toamna anului 2020, în timpul unui al doilea război, soldat cu 6.500 de morți, care i-a permis să recupereze multe teritorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău