Noi categorii de cetățeni cu dreptul la reabilitarea sanatorială gratuită

  • 10 Septembrie 2020 18:15
Noi categorii de cetățeni cu dreptul la reabilitarea sanatorială gratuită

Categorii noi de cetățeni vor fi asigurate, o dată la trei ani, cu bilete de tratament sanatorial în centrele de reabilitare ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în alte instituții de acest tip. Este vorba despre soții veteranilor de război căzuți la datorie și soții persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în primă lectură de deputați la ședința de joi, 10 septembrie, transmite IPN.

Potrivit proiectului, soții participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace din rândurile militarilor căzuți la datorie sau ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, vor avea dreptul la tratament sanatorial gratuit. De asemenea, de acest drept vor beneficia și copiii acestora până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă în cazul în are își continuă studiile în instituțiile de învățământ, până la terminarea studiilor, însă cel mult până la atingerea vârstei de 23 de ani.

Cheltuielile necesare pentru realizarea acestei propuneri constituie circa 752,1 mii de lei anual pentru 307 persoane din categoria menționată.

Deputații au mai votat modificări la Legea privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Centrala atomo-electrică de la Cernobîl. Acestea prevăd reglementarea organului care eliberează legitimațiile participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Eliberarea acestora se va efectua doar de către organele administrativ-militare.

Parlamentul a mai aprobat în primă lectură modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. Conform proiectului, vor fi micșorate veniturile cu 209,4 milioane de lei din contul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, ca rezultat al diminuării fondului de remunerare a muncii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău