Noi alegeri legislative vor avea loc în Grecia pe 25 iunie

  • 30 Mai 2023 09:15
Noi alegeri legislative vor avea loc în Grecia pe 25 iunie

Noi alegeri legislative vor avea loc pe 25 iunie în Grecia, potrivit unui decret prezidențial publicat luni, la opt zile după un scrutin care nu a permis dreptei să obțină majoritatea absolută, în pofida victoriei sale detașate, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Noi alegeri vor avea loc pe 25 iunie", anunță acest decret prezidențial.

Data de 25 iunie este cea pe care a avansat-o fostul prim-ministru conservator Kyriakos Mitsotakis după victoria partidului său în scrutinul din 21 mai.

Formațiunea lui Mitsotakis, Noua Democrație, a obținut 40,8% în alegerile din 21 mai, cu peste 20% mai mult decât principalul său adversar, partidul de stânga Syriza al fostului prim-ministru (2015-2019) Alexis Tsipras.

Însă acest rezultat nu i-a permis să obțină majoritatea absolută, în condițiile în care el a exclus formarea unei coaliții cu un partener minoritar.

La o zi după alegerile din 21 mai, Kyriakos Mitsotakis a refuzat mandatul președintei Katerina Sakellaropoulou în vederea formării unui guvern de coaliție. El și-a exprimat atunci intenția de a obține convocarea unui nou scrutin, "poate pe 25 iunie", pentru a beneficia de o nouă lege electorală, ce oferă un bonus de până la 50 de mandate de deputat partidului clasat pe primul loc.

Alegerile din 21 mai s-au derulat conform unui sistem proporțional simplu, iar tabăra de dreapta a obținut 146 de locuri, în timp ce îi trebuiau 151 pentru a fi în măsură să formeze singură un guvern stabil.

În așteptarea viitoarelor alegeri, a fost numit un guvern interimar, cu prim-ministru un înalt magistrat însărcinat cu gestionarea treburilor curente, Ioannis Sarmas.

Alexis Tsipras, liderul principalului partid de opoziție de stânga Syriza, care a obținut doar 20% din voturi în 21 mai, a refuzat de asemenea să încerce formarea unei coaliții. Tsipras, care a fost la rândul său prim-ministru în trecut, a promis că "va purta această nouă bătălie" pentru a împiedica formarea unui guvern de dreapta "atotputernic (...), ceea ce este rău pentru democrație și pentru țară".

Scăderea puterii de cumpărare, inflația și salariile mici constituie principalele preocupări ale grecilor, care au arătat, prin scorul mic înregistrat de Syriza, că ei doreau să întoarcă definitiv pagina unor planuri de ajutor și de crize financiare, au apreciat analiști a doua zi după scrutinul din 21 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău