Noi acuzații împotriva fostului președinte al SUA: „Incitatorul-șef” Trump a alimentat luni de zile furia americanilor, spun democrații

  • 11 Februarie 2021 10:16
Noi acuzații împotriva fostului președinte al SUA: „Incitatorul-șef” Trump a alimentat luni de zile furia americanilor, spun democrații

Senatorii care participă la cel de-al doilea proces de impeachment al fostului președinte american Donald Trump au văzut noi înregisrări dramatice ale asaltului asupra Capitoliului SUA din ianuarie. Pe baza declarațiilor și mesajelor de pe Twitter ale lui Trump, democrații spun că acesta a acționat ca un „incitator-șef” în ziua respectivă, relatează BBC, preluat de Digi24.ro

Procurorii democrați din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul președinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în fața Senatului, pentru „incitare la insurecție”, nu a apărut „din neant”: „furia mulțimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump”, a spus Joaquin Castro, unul dintre aleșii responsabili cu prezentarea acuzațiilor.

În ziua a doua a acestui proces istoric, procurorii au încercat să plaseze atacul asupra Capitoliului în contextul cruciadei post-electorale conduse de Donald Trump pentru a contesta victoria rivalului său, Joe Biden, la prezidențiale.

Fostul magnat imobiliar, care s-a retras în Florida, a refuzat să depună mărturie în fața senatorilor. Dar vocea sa a continuat să răsune în sala de ședințe a Camerei superioare a Congresului SUA, unde acuzarea a proiectat multe extrase din discursurile sale aprinse, a reprodus mesajele sale incendiare de pe Twitter, a citat cele mai controversate afirmații ale sale.

Faptele arată că „președintele Trump nu a fost martor nevinovat la un accident”, așa cum sugerează avocații săi, ci „și-a abandonat rolul său de comandant-șef pentru a deveni incitatorul-șef al unei periculoase insurecții”, a spus Jamie Raskin, care conduce echipa de procurori.

„Donald Trump a comis o imensă crimă împotriva Constituției și poporului nostru” și „trebuie condamnat de Senatul american”, ceea ce l-ar face ineligibil, a pledat Jamie Raskin.

Chiar dacă au puține șanse de a reuși să convingă două treimi dintre senatori să-l găsească vinovat - un prag ridicat stabilit de Constituție -, procurorii democrați intenționează cel puțin să marcheze opinia publică în cursul acestor audieri transmise în direct pe întreg teritoriul Statele Unite.

„Marea minciună” privin frauda la alegeri

„Marea minciună”: așa au descris democrații lunga campanie de dezinformare privind alegerile prezidențiale, întreținută de cel de-al 45-lea președinte american care a repetat, fără dovezi, că a fost victima unor fraude electorale masive.

După eșecul plângerilor sale în justiție și multiplelor sale presiuni asupra agenților electorali din statele-cheie, „președintele Trump s-a trezit lipsit de opțiuni non-violente pentru a rămâne la putere”, a estimat congresmanul Ted Lieu.

S-a îndreptat atunci spre „grupările pe care le-a cultivat luni de zile”, ca micul grup de extremă-dreaptă Proud Boys ai cărui membri s-au găsit printre atacatorii Capitoliului, a adăugat colega sa Stacey Plaskett, amintind că președintele i-a îndemnat, în octombrie, „să fie pregătiți”.

În deschiderea dezbaterilor, procurorii s-au concentrat asupra zilei funeste de 6 ianuarie, difuzând o înregistrare video șocantă pentru a reaminti violența atacului asupra Capitoliului, în care au murit cinci persoane.

Montajul lor a juxtapus discursul președintelui în fața manifestanților adunați la Washington („luptați-vă ca diavolii”) și imagini ale protestatarilor intrând în forță la Capitoliu, umblând pe holuri în căutarea parlamentarilor.

A afirma că fostul președinte ar putea fi responsabil de violențele comis de un „mic grup de infractori” este „absolut de neînțeles” și „pur și simplu absurd”, au insistat luni avocații săi în scris. Ei au subliniat că Trump „i-a îndemnat să rămână pașnici”.

„Am verificat cele 11.000 de cuvinte ale discursului său, președintele a utilizat termenul ‘pașnic’ doar o singură dată, față de peste 20 de îndemnuri ‘de a lupta’”, a replicat miercuri reprezentanta Madeleine Dean.

Marți, dezbaterile s-au concentrat pe un punct de drept: putem judeca un fost președinte în contextul procedurii de destituire?

Această problemă a fost tranșată în cele din urmă printr-un vot cu majoritate simplă: pe lângă cei 50 de democrați, șase senatori republicani au considerat că procesul poate continua.

Dacă acest raport de forțe se confirmă la votul final, Donald Trump va fi achitat, la fel ca în primul său proces de destituire în urmă cu un an, pentru că este nevoie de 67 de voturi pentru a-l condamna.

Orizontul său judiciar va rămâne însă sumbru: pe lângă investigațiile privind afacerile sale desfășurate la New York, un procuror din Georgia a anunțat miercuri deschiderea unei anchete privind presiunile pe care le-a exercitat asupra unor responsabili electorali din acest stat-cheie.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău