Noi acțiuni de protest, în această dimineață, în Belarus. În mai multe orașe, zeci de femei au format lanțuri umane

  • 14 August 10:01
Noi acțiuni de protest, în această dimineață, în Belarus. În mai multe orașe, zeci de femei au format lanțuri umane

La Minsk și în alte orașe din Republica Belarus au loc noi acțiuni de protest - scrie, vineri, portalul de știri TUT.by, citat de RADOR.

Oamenii au ieșit în stradă la primele ore ale dimineții, manifestând pașnic împotriva abuzurilor comise de forțele de ordine, care, în câteva zile, au reținut mii de contestatari ai regimului condus de Aleksandr Lukașenko. În mai multe orașe, zeci de femei au format lanțuri umane, afișând pancarte cu mesaje precum "Încetați să ne mai bateți bărbații" sau "Medicii sunt împotriva agresiunilor".

De asemenea, tinere îmbrăcate în negru și cu flori în mână s-au adunat în lanțuri umane de-a lungul arterelor principale sau în jurul stațiilor de autobuz sau metrou din Minsk și din alte orașe. Acestea sunt susținute de claxoanele automobilelor - relatează TUT.by.

Protestele din Belarus au izbucnit pe 9 august, după ce autoritățile au anunțat că scrutinul prezidențial de duminică a fost câștigat de liderul în funcție, Aleksandr Lukașenko. Acesta ar fi fost votat de peste 80% dintre alegători. Opoziția, însă, susține că rezultatul alegerilor a fost falsificat și că adevăratul câștigător al scrutinului este Svetlana Tihanovskaia.

Opozanta a fugit în Lituania imediat după anunțarea rezultatelor, mărturisind că a recurs la această măsură pentru a-și proteja copiii. În cele câteva zile de acțiuni de protest, forțele de ordine din Minsk și din alte orașe ale Republicii Belarus au reținut aproximativ 6.000 de manifestanți, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost rănite în confruntări, iar cel puțin un protestatar a decedat. Joi seară, mulți dintre protestatarii reținuți de poliție au fost eliberați din centrele de detenție provizorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,7 m/s
Sun
20
Mon
19
Tue
19
Wed
16
Thu
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău