Nodul Gordian | Informare și dezinformare în mass-media moldovenească

  • 14 Mai 2019 17:28
0%
00:00:00
00:00:00

Situația presei din Republica Moldova este subiectul abordat în cadrul acestei ediții a emisiunii Nodul gordian. La discuții participă directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, și directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei și, prin telefon, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol.

Invitații emisiunii povestesc despre cât de protejat este consumatorul de presă din Republica Moldova față de cazurile de manipulare și dezinformare, cât de grav este fenomenul ”fake news” și dacă suntem mai puțin expuși mesajelor propagandistice ruse, după adoptarea așa-numitei ”legi anti-propagandă”.

Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova, făcut public în contextul Zilei libertății presei denotă mai multe probleme, mai vechi și mai noi și anume: diviziunea breslei jurnalistice, controlul politic asupra anumitor instituții de presă, concentrarea de facto a proprietății mass-mediei și lipsa de pluralism, accesul dificil la informațiile de interes public, lipsa de independență a jurnaliștilor și calitatea joasă a conținutului mediatic.  De asemenea, se menționează tot mai multe cazuri de agresare verbală, intimidare și hărțuire a presei. Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a poziționat Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare în clasamentul libertății presei pentru anul 2019. Este cel mai mic rating înregistrat din anul 2013 până în prezent, în ultimii șase ani Republica Moldova înregistrând o cădere de 36 de poziții în clasamentul RSF.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău