Nodul Gordian | Nicolae Furtună: Medicii au suficiente echipamente de protecție. Oficiul Avocatului Poporului: Abia acum, în plină pandemie, medicii sunt învățați cum să îmbrace corect un echipament

  • 07 Aprilie 2020 14:04
0%
00:00:00
00:00:00

Doar o pătrime dintre lucrătorii medicali care s-au îmbolnăvit de COVID-19 s-ar fi infectat în instituțiile medicale, în timp ce ofereau servicii de sănătate populației, iar restul – în comunitate, afirmă directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău, în cadrul emisiunii Nodul Gordian.

El a mai menționat că ar fi suficiente echipamente de protecție în instituțiile medicale și că în prezent, cea mai eficientă soluție pentru a opri răspândirea noului coronavirus în societate, dar și în rândul medicilor, este autoizolarea populației.

Avem mai multe cazuri într-un spital care nu este reprofilat ca spital COVID, din municipiul Chișinău, acolo sunt vreo 8 lucrători medicali care au contactat infecția comunitar și ulterior au transmis-o de la unul la altul, între colegi. Sau avem un centru de sănătate în raionul Ștefan Vodă. Acolo s-au îmbolnăvit, practic, toți lucrătorii medicali și niciunul nu la etapa de acordare a asistenței medicale. Un colaborator a fost în contact cu o rudă care a adus infecția, s-a infectat colaboratorul și instituția medicală a servit ca platformă unde s-a răspândit infecția. Ei nu acordau asistență medicală, ei s-au întâlnit cu rude, cu prieteni, cu vecini și au contractat infecția. Eu, din câte știu, medicii au suficiente echipamente sanitare de protecție. Dar dumneavoastră încercați să rupeți din context. De ce să încărcăm sistemul de sănătate, când putem să repetăm că este important să rămânem acasă și să nu împovărăm sistemul de sănătate?”, a declarat Nicolae Furtună.

Autoritățile nu ar trebui să arunce vina pe societate, ci să recunoască faptul că există probleme grave și multe lipsuri în sistemul de sănătate, a subliniat reprezentanta Oficiului Avocatului Poporului, Elena Cernăuțeanu. Ea a atenționat că măsuri de pregătire pentru această epidemie ar fi trebuit luate încă înainte de apariția primului caz de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova.

Din cele ce cunoaștem noi, abia în zilele acestea, când suntem în plină pandemie și avem atâția lucrători medicali infectați, abia acum se merge prin teritoriu și sunt învățați medicii cum să îmbrace și să dezbrace corect un echipament, în așa fel încât să nu se infecteze în momentul când îl îmbracă sau îl dezbracă. Știm că sunt protocoale în acest sens care abia zilele acestea medicii fac cunoștință cu ele. Pentru mine, cel puțin, pentru instituția pe care o reprezint, consider că este destul de umilitor să vii cu o acuzație asupra lucrătorilor medicali că s-au infectat la locul de muncă sau nu. Asta, pur și simplu, este o lipsă de respect față de lucrătorii medicali”, a subliniat reprezentanta Oficiului Avocatului Poporului.

Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 a ajuns în Republica Moldova la 257, dintr-un număr total de 965 de bolnavi, după cum arată datele Ministerului Sănătății, publicate astăzi.

Dintre aceștia, 88 sunt asistenți medicali, 76 fac parte din personalul medical auxiliar, 70 sunt medici, 19 – felceri, 3 – farmaciști și un paramedic.

Cele mai multe cazuri de infectări în rândul lucrătorilor medicali s-au înregistrat în Soroca – 86, Ștefan Vodă – 46, Glodeni – 15, Spitalul Clinic Republican -14, Centrul de Asistență Medicală Urgentă Chișinău – 13, Spitalul Clinic de Psihiatrie – 8, Spitalul Raional Orhei – 7, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească – 6, și altele.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău