Nodul Gordian | Magistratul Cristi Danileț: ”Este sau nu procuratura independentă? Asta depinde de modul în care este numit și revocat procurorul general”

  • 20 Septembrie 2019 12:51
0%
00:00:00
00:00:00

Nodul Gordian - 20 septembrie

”Fiecare guvernare din Republica Moldova a încercat să preia și să mențină controlul asupra justiției, ceea ce nu este corect”, afirmă judecătorul din România, Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, invitat în cadrul emisiunii Nodul Gordian de la Radio Chișinău.

”Trebuie să se înțeleagă și în Republica Moldova că justiția este înfăptuită de judecători independenți, care sunt ajutați de încă două categorii de profesioniști: avocații și procurorii. Avocații exercită deja o profesiune liberală, iar procurorii în Republica Moldova, din păcate, fac parte dintr-un sistem ierarhizat care, trebuie să recunoaștem, duce, în cele din urmă, la politic. Modul în care se desemnează și se revocă procurorul general este foarte important pentru a caracteriza un sistem al procuraturii. Este sau nu procuratura independentă? Asta depinde de modul în care este numit și revocat procurorul general”, a subliniat judecătorul.

Magistratul din România consideră că modificările introduse la modalitate de numire a procurorului general, prin instituirea unei comisii la Ministerul Justiției, nu este o procedură rea, acesta fiind un mecanism intermediar care respectă standardele Comisiei de la Veneția. ”Pe de o parte, politicienii arată că nu au încredere în Consiliul Superior al Procurorilor, ceea ce probabil are anumite justificări, uitându-ne în trecut, la activitatea CSP, pe de altă parte, trebuie acordată o anumită independență acestui grup de experți care va face selecția”, a remarcat Cristi Danileț. El a precizat că, în mod normal, procurorul general ar trebui ales de CSP și că la asta trebuie să se ajungă pe viitor, dar că procurorii trebuie să-i aleagă pe cei mai buni reprezentanți ai lor în cadrul acestui Consiliu.

Magistratul nu este, însă, de acord cu propunerea ca la funcția de procuror general să poată candida nu doar procurorii, dar și cei cu activitate în avocatură sau în calitate de ofițeri de urmărire penală. ”Părerea mea este că în rândul procurorilor, care sunt aproximativ 700 în Republica Moldova, găsim cel puțin o persoană care să fie cea mai indicată pentru această funcție, mai indicată decât un avocat sau un polițist. Așa cum ar fi anormal ca sistemul de judecători să aibă în fruntea sa un procuror sau un avocat, mi se pare la fel de anormal ca sistemul de procuratură să aibă în fruntea sa un avocat”, a remarcat Cristi Danileț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău