Nodul Gordian | Judecătoarea Victoria Sănduța: ”Vina puterii judecătorești este că a acceptat întotdeauna o poziție subordonată față de celelalte puteri”

  • 22 Mai 2020 17:19
0%
00:00:00
00:00:00

Încercările tot mai dese ale clasei politice de a obține pârghii de influență în sistemul judecătoresc stârnesc nemulțumirea corpului judecătoresc, atenționează judecătoarea Victoria Sănduța, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, președintă a Asociației Vocea Justiției, invitată în cadrul emisiunii Nodul Gordian.

”Sunt revoltătoare pentru noi, cei din interiorul sistemului, tentativele acestea de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care politicienii doresc să acapareze cât mai multă sferă de influență în acest organ de autoadministrare a puterii judecătorești. În prezent avem cinci profesori – membri ai CSM, numiți de Parlament. Cum credeți că sunt ei numiți? Evident că pe criterii politice”, a opinat judecătoarea.

”Puterea judecătorească este o tentație foarte mare pentru toți politicienii. Fiecare politician, fie că recunoaște, fie că nu, ar dori să aibă justiția de partea sa, pentru că, în caz contrar, justiția ar putea să contracareze abuzurile reprezentanților celorlalte puteri în stat. Până în prezent, puterea judecătorească a fost întotdeauna subjugată de celelalte două puteri în stat și nu o mică importanță l-a avut faptul că puterea judecătorească nu este autonomă din punct de vedre financiar”, a mai remarcat Victoria Sănduța, cu referire la unele inițiative referitoare la limitarea garanțiilor sociale ale magistraților.

”Aceste garanții sociale nu trebuie atinse. Nu asta este calea de soluționare a problemelor din justiție. Trebuie identificați și pedepsiți judecătorii corupți – asta este cale corectă. Nu tăierea pensiilor pentru toți sau tăierea bugetelor – acestea sunt populisme. Până acum nu a existat o colaborare adevărată între cele trei puteri în stat. Au existat doar negocieri politice între puterea executivă și cea legislativă, care au dirijat întotdeauna puterea judecătorească. Vina puterii judecătorești este că a acceptat o astfel de poziție subordonată”, a punctat judecătoarea.

Ea a mai subliniat că este necesară eliminarea termenului de probă de 5 ani pentru care sunt numiți inițial judecătorii, ca mai apoi să fie numiți până la pensionare. Drept exemplu, ea a adus cazul lui Mihai Murguleț, căruia nu i-a fost prelungit mandatul de judecător de către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce acesta a denunțat ilegalități ale unor președinți de instanță, a mai subliniat Victoria Sănduța.

Judecătoarea vorbit și despre cum Curtea Constituțională i-a dat dreptate atunci când a fost transferată, fără acordul ei, de la Judecătoria Centru, la Judecătoria Ciocana, și cum a determinat această decizie și schimbarea legislației referitoare la cariera judecătorilor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău