Nodul Gordian | Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare de anchetă privind Laudromatul rusesc: ”Până acum, în 2020, se pare că nu avem nicio finalitate, vedem doar judecători repuși în funcții. Nu știm cine sunt beneficiarii finali”

  • 15 Decembrie 2020 16:01
0%
00:00:00
00:00:00

Comisia parlamentară de anchetă ce examinează operațiunea de spălare a miliarde de dolari, proveniți din Federația Rusă, prin intermediul sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova, operațiune cunoscută ca Laudromatul rusesc, își propune să afle detalii care nu au fost făcute publice până acum referitoare la această schemă, deoarece nu există finalitate în dosarele inițiate în Republica Moldova, a declarat președinta comisiei, deputata Inga Grigoriu, de la Platforma DA, într-un interviu pentru emisiunea Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

Ea a spus că se dorește să se discute cu persoane care au avut în acea perioadă, 2010-2014, responsabilități de prevenire a unor asemenea fraude, precum și să fie propuse ajustări legislative care să le prevină pe viitor. O primă ședință a Comisiei a avut loc săptămâna trecută, la care au fost audiați responsabili din cadrul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, iar următoarea instituție ce va fi audiată este Banca Națională a Moldovei, a declarat Inga Grigoriu.

”Noi, până acum, în 2020, se pare că nu avem nicio finalitate, pentru că nu vedem ce se întâmplă. Vedem doar judecători repuși în funcții, nu înțelegem ce e cu executorii judecătorești, nu știm cine sunt beneficiarii finali, nu înțelegem cu au fost folosiți cetățenii Republicii Moldova în calitate de garant al unor datorii impresionante, halucinante, de ordinul a sute de milioane de dolari. Iată, dacă o să vă uitați la o hotărâre judecătorească, o să vedeți că acolo este și o sumă de 800 de milioane de dolari”, a menționat deputata Platformei DA.

Ea a remarcat că o informație ce a ieșit la suprafață după audierea publică a reprezentanților Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor este faptul că banii spălați au fost ridicați în numerar, și nu doar prin transferuri bancare, de persoane străine care traversau frontiera prin regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Un alt element nou pe care l-am aflat din aceste audieri este că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor încă din 2010 a cunoscut că a avut loc o operațiune suspectă și atunci, imediat, având cadrul normativ la îndemână, minimul ce trebuia să se întâmple era să se blocheze și să se investigheze. Imediat trebuia să se ia anumite decizii în raport cu banca prin intermediul căreia s-a petrecut această operațiune. (…) Următoarea instituție care, după șirul logic al acțiunilor în vederea contracarării, stopării acestui fenomen, o considerăm Banca Națională a Moldovei și probabil că următoarea audiere publică va fi cu reprezentanții BNM”, a subliniat Inga Grigoriu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău