Nodul Gordian | Cum a ajuns tricolorul României corp delict într-un proces de judecată (Audio)

  • 06 August 2020 17:45
0%
00:00:00
00:00:00

Pentru arborarea tricolorului României în spațiul privat al companiei pe care o conduce, antreprenoarea Diana Crudu a ajuns prin judecăți ce se desfășoară deja de 2 ani și, în plus, a fost amendată, deoarece nu a dorit să se conformeze solicitării poliției de a da jos drapelul. Denunțul a fost depus de către Valeriu Ostalep, fost vice-ministru de externe în perioada guvernării comuniste, care a și atacat-o în judecată pe Diana Crudu pentru defăimare și publicarea datelor personale.

Totul a început în 2018, când, în An Centenar, Diana Crudu povestește că a decis să arboreze un drapel al României, în semn de recunoștință pentru tot sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova. Totodată, antreprenoarea reclamă vicierea procesului, întrucât nu a fost citată să se prezinte, iar semnătura i-ar fi fost falsificată. Coincidență sau nu, dar procesul a fost accelerat imediat după schimbarea Guvernului Sandu, deși plângerea fusese depusă cu un an înainte, spune Diana Crudu, în cadrul emisiunii Nodul Gordian.

”Poliția a ținut la murat dosarul timp de un an. După ce a picat Guvernul Sandu, mă sună domul polițist și îmi spune că s-a consultat cu superiorii: ”Dacă nu o să te amendez, o să am probleme mari”. Este un caz atipic. Și avocații spun că nu s-au mai confruntat cu genul acest de abordare agresivă pe toate palierele. E trist, în condițiile în care România oferă câte 5000 de burse anuale studenților basarabeni, trimite ajutoare, încearcă să interconecteze energetic Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Eu mă întreb, oare în Republica Moldova s-au rezolvat toate problemele că a rămas să ne tragem de păr pe un drapel arborat pe teren privat, într-o curte privată și pe un pilon privat? Cred că judecătorul trebuie să dea explicații: cum s-a ajuns să se dea o amendă pe un proces verbal care avea deja termenul trecut. În primul rând, procedura a fost viciată pentru că nu am fost citată. În al doilea rând, termenul a fost depășit. Cel mai trist este că poliția, cât și judecătorii își schimbă preferințele în funcție de cei care sunt la guvernare. Drapelul a fost confiscat, a fost adus în instanță, domnul polițist l-a adus drept probă, incluzându-l la corpuri delicte”, relatează Diana Crudu.

Fostul vice-ministru comunist, Valeriu Ostalep, spune, pe de altă parte, că ceea ce a făcut a fost doar reclamarea unei încălcări a legislației și respinge toate acuzațiile aduse de antreprenoarea Diana Crudu. Totodată, acesta spune că nu a mai avut în vizor asemenea nereguli, legate de arborarea drapelelor altor țări pe teritoriul Republicii Moldova.

”Eu nu mă ocup în viața mea cotidiană de scoaterea drapelelor, asta nu e ocupația mea de bază. Istoria cu drapelul acesta e un fleac din zeci de alte cazuri. Eu am un grup de colegi care, atunci când observă niște nelegiuiri, se adresează la mine să le acord asistență, pentru eu cunosc legislația foarte bine și sunt foarte insistent. Doi ani în urmă, colegii mei au pregătit dosare referitoare la mai multe încălcări. Eu am citit atent, erau și pozele atașate, și am semnat adresarea asta la poliție. Tot ce trebuia să facă Diana Crudu sau oricare alt cetățean era să pună alături și drapelul Republicii Moldova”, a argumentat Valeriu Ostalep.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,54 m/s
Fri
7
Sat
11
Sun
11
Mon
7
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău