Nodul Gordian | Alexandru Arseni – apel către Parlament să execute Hotărârea Curții Constituționale privind limba română: „Voturi va asigura poporul”

  • 31 August 2021 12:24
0%
00:00:00
00:00:00

Actualul Parlament trebuie să execute Hotărârea Curții Constituționale din 2013, prin care s-a stabilit că, potrivit Declarației de Independență, limba oficială în Republica Moldova este limba română și să pună pe agendă subiectul legat de denumirea limbii de stat, este de părere expertul constituționalist Alexandru Arseni, deputat în primul Parlament. El a remarcat, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău, că disputele legate de denumirea limbii și păstrarea în Constituție a sintagmei de limbă „moldovenească” reprezintă un atac asupra demnității poporului român.

Un singur scop se urmărește – să se demonstreze că noi, băștinașii, românii din teritoriul dintre Nistru și Prut, teritoriu etnic și istoric al devenirii noastre naționale ca națiune română, suntem incapabili de a avea demnitate, de a ne ridica la nivel, pentru că națiunea este forma superioară a comunității umane, care are la bază un șir întreg de factori, printre care comunitatea de limbă și ea se formează timp de milenii, nu de zece ani. Această valoare a demnității noastre trebuie să o păstrăm și să o impunem, inclusiv celor care sunt astăzi în Parlament. Voturi va asigura poporul. Dacă Parlamentul nu va întruni numărul necesar de voturi, doamna președinte cu majoritatea parlamentară pot convoca o nouă Mare Adunare Națională la care să se voteze noua redacție a articolului 13 din Constituție, voință care va deveni obligatorie și care nu mai poate fi supusă revizuirii.

Alexandru Arseni a amintit că proiectul Constituției Republicii Moldova, votat în prima lectură de primul Parlament, în martie 1993, stipula faptul că limba oficială este limba română, dar după dizolvarea Legislativului și venirea la putere a agrarienilor, în Legea Supremă votată de aceștia, a fost indicată ca limbă de stat „moldoveneasca”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău