Nocturna Bibliotecilor, ediția a V-a, are loc astăzi în R.Moldova și România

  • 27 Septembrie 2019 14:32
Nocturna Bibliotecilor, ediția a V-a, are loc astăzi în R.Moldova și România

Nocturna Bibliotecilor, ediția a V-a, are loc astăzi în Republica Moldova și România. Evenimentul este organizat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării și Asociația Bibliotecilor Publice din România. La Biblioteca Națională din Chișinău și la mai multe alte biblioteci au loc diferite acțiuni creative, ce au drept scop atragerea publicului la lecturi, relatează Radio Chișinău.

Genericul ediției din acest an este „Biblioteca–spațiu de interacțiune și creativitate”. Astăzi, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova vizitatorii de toate vârstele, pot participa la diferite  expoziții, ateliere de creație și de pictură, jocuri interactive și intelectuale, lansări de carte.

Programul va debuta la ora 15 cu un concert al ansamblului „Moldo Young Quartet”, după care va urma o lecție de dans popular cu elevii Centrului de Educație Estetică „Lăstărel”. Directorul adjunct al bibliotecii, Veronica Borș:

„Toate aceste acțiuni vor avea loc la Biblioteca Națională, în ambele blocuri – cel principal și blocul 2. Mai putem adăoga despre inaugurarea unei expoziții de fotografii „Polonia – 15 ani în Uniunea Europeană” - o acțiune la care vor participa și ambasadorul Poloniei în Republica Moldova. O altă expoziție, “Omul care a însuflețit piatra”, despre sculptorul Iurie Canașin la 80 de ani, va fi pusă la dispoziție de secția Arte și Hărți”, a menționat Veronica Borș.

Și Biblioteca Universității Tehnice a organizat un program cu prilejul Nocturnei  Bibliotecilor. La UTM a fost vernisată expoziția „Creativitatea – calea spre evoluție”, unde sunt prezentate numeroase brevete de invenție ale profesorilor de la această instituție. Studenții și alți vizitatori vor putea să vizioneze și un scurt film „Omagiu Limbii Române, cu prilejul a 30 de ani de la proclamarea  limbii române drept limbă de stat”,  spune directorul bibliotecii UTM, Zinaida Stratan:

„Cu 30 de ani în urmă, la Universitatea Tehnică, de exemplu, aproape toate cursurile universitare se țineau în limba rusă, în bibliotecă erau doar câteva cărți în limba moldovenească, cu caractere chirilice și acum avem jumătate de colecție deja în limba română. Acest lucru s-a produs cu un efort foarte mare din partea cadrelor didactice, care trebuiau să-și facă toate cursurile în limba română, să traducă o sumedenie de cărți. Tinerii trebuie să-și cunoască istoria neamului și efortul pe care l-au făcut intelectualii, părinții, bunei lor, pentru a întoarce lucrurile în albia lor firească”, consideră directoarea bibliotecii UTM.

În cadrul  campaniei Nocturna Bibliotecilor, diverse activități vor avea loc la mai multe biblioteci din Republica Moldova, pâna pe data de 30 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău