Nobel 2022: Scriitorea Annie Ernaux a câștigat premiul Nobel pentru literatură

  • 06 Octombrie 2022 14:34
Nobel 2022: Scriitorea Annie Ernaux a câștigat premiul Nobel pentru literatură

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2022, potrivit anunțului făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

Ernaux a fost laureată pentru ''curajul și acuitatea detașată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările și piedicile colective ale memoriei personale'', potrivit Academiei Suedeze.

Numele laureatei a fost anunțat de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm.

În 2021, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat romancierului britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredințat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an "autorul celei mai remarcabile opere literare de inspirație idealistă''.

După atribuirea premiului pentru medicină, decernat luni paleogeneticianului suedez Svante Pääbo, a premiului pentru fizică, atribuit marți cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, și a premiului pentru chimie obținut miercuri de Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, sezonul Nobel din acest an va continua vineri cu premiul Nobel pentru pace, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat luni, 10 octombrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău