Noaptea trecută s-au înregistrat până la minus 14 grade Celsius, cea mai scăzută valoare din această iarnă

  • 16 Ianuarie 2018 14:52
0%
00:00:00
00:00:00

Noaptea trecută în Republica Moldova s-au înregistrat până la minus 14 grade Celsius, cea mai scăzută valoare din această iarnă, după o lungă perioadă cu temperaturi relativ ridicate. Agricultorii, însă, nu au de ce să își facă griji pentru culturile agricole, că acestea ar putea îngheța, pentru că temperaturile vor crește din nou în următoarea perioadă. Totodată, pompierii atrag atenția populației asupra riscurilor de incendii, în cazul utilizării necorespunzătoare a sobelor și a aparatelor de încălzire electrice. 

Riscurile pentru culturile agricole cerealiere și pentru cele pomicole apar la temperaturi sub minus 15 grade Celsius și în cazul în care lipsește un strat de zăpadă protector, explică specialiștii în domeniu. Astfel, în condițiile în care nu se vor mai atesta temperaturi scăzute în următoarea perioadă, nu există pericol nici pentru pomii fructiferi, nici pentru grâu, rapiță sau orzul de toamnă, dă asigurări Vasile Șarban, șeful direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală, din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Atât timp cât avem o situație fără zăpadă, există un risc oarecare, dar în cazul când temperaturile vor coborî mai jos de minus 15 grade Celsius la suprafața solului sau la nodul de înfrățire la grâu și la orz. În cazul în care va fi un strat de zăpadă de până la 5 cm, acest risc se va diminua până la minus 25 de grade Celsius.”

În următoarea perioadă, temperaturile vor crește treptat, a precizat Ghenadie Roșca, șeful Centrului de Prognoze Meteo, din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Pentru intervalul 17-23 ianuarie ne așteptăm ca temperaturile să fie într-o tendință de creștere atât noaptea, cât și ziua. Pentru noapte următoare ne așteptăm să avem valori între -2 și -7, iar pe parcursul următoarelor zile, vor crește până la -2, +3 grade Celsius.”

În timpul iernii cresc și riscurile de incendii, mai ales din cauza exploatării incorecte a sobelor, atrag atenția salvatorii și pompierii. Șefa serviciului de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu:

E foarte important ca oamenii să nu supraîncălzească sobele, să le stingă pe parcursul nopții și să facă o aerisire a încăperilor, pentru a nu risca să fie intoxicați cu monoxid de carbon. Referitor la utilizarea aparatelor standardizate, autorizate, ele nu trebuie să fie defecte, în caz contrar, se pot alege cu incendii sau alte urmări fatale.”

De la începutul acestui an, s-au declanșat peste 70 de incendii în Republica Moldova, în urma cărora au decedat opt persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:7,2 m/s
Thu
6
Fri
7
Sat
4
Sun
1
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău