Noapte de coșmar la Paris: cel puțin 120 morți în urma unor atacuri teroriste în serie (FOTO)

  • 14 Noiembrie 2015 11:56
Noapte de coșmar la Paris: cel puțin 120 morți în urma unor atacuri teroriste în serie (FOTO)

Pentru a doua oarǎ anul acesta Franța este ținta unor atacuri teroriste de mare amploare și care au fost fǎrǎ îndoialǎ concertate și organizate din timp.

Teroriștii au atacat în seara de vineri 13 noiembrie în șapte puncte diferite ale parisului, iar în sala de spectacole Bataclan au comis un veritabil masacru: în jur de 70 de oameni au fost uciși.
 
Din nou teroriștii au vizat locuri simbolice, ca și la începutul acestui an cînd a fost decimatǎ redacția revistei umoristice Charlie Hebdo. Seria de atacuri a început pe Stadionul Franței din nordul Parisului, la Saint-Denis, în cursul unui meci Franța-Germania, la care asista și președintele François Hollande.
 
"In fața terorii, Franța trebuie sǎ fie puternicǎ. Franța este în crizǎ." a declarat în cursul unei intervenții televizate președintele François Hollande, cu puțin înainte de miezul nopții. El a decretat starea de urgențǎ pe întregul teritoriu și închiderea frontierelor. Francezii au ascultat consternați un președinte emoționat cu voce ușor tremurîndǎ.
 
Armata a fost pusǎ în stare de alertǎ și trupe se desfǎșoarǎ în anumite zone ale Franței. Ultima datǎ starea de urgențǎ a fost decretatǎ în Franța cu zece ani în urmǎ dar numai în zonele urbane unde au avut loc atunci o serie de grave violențe în zonele suburbane. Starea de urgențǎ pe întregul teritoriu nu a mai fost decretatǎ de fapt de la rǎzboiul din Algeria. Un al doilea decret semnat de Fraçois Hollande prevede eventualitatea închiderii unor sǎli de spectacole și a unor locuri publice, precum și posibilitatea consemnǎrii la domiciliu a unor persoane bǎnuite de activitǎți suspecte sau periculoase.
 
Ceea ce trǎiește Franța în aceste ore este fǎrǎ precedent de la al doilea rǎzboi mondial încoace. Starea de urgențǎ este în general decretatǎ cînd statul este amenințat sau cînd țara se aflǎ în stare de rǎzboi. Si Franța este de fapt în rǎzboi împotriva terorismului,  trupele ei sunt operaționale în mai multe zone de crizǎ, în Siria în primul rînd dar și în zone din Africa subsaharianǎ.
 
"Atacurile de la Paris sunt îndreptate împotriva întregii umanitǎți și a valorilor ei" a spus președintele american Barack Obama care s-a exprimat chiar înaintea președintelui francez. Liderul de la Casa Albǎ a mai spus cǎ Statele Unite vor ajuta Franța pentru ca teroriștii sǎ fie traduși în fața justiției.
 
Primul ministru britanic David Cameron și cancelarul german doamna Angela Merkel s-a declarat "șocați” de atacurile de la Paris.
 
Parisul este în stare de asediu, iar coșmarul s-a prelungit în cursul nopții întrucît nimeni nu știa cîți teroriști erau încǎ în stare operaționalǎ pe strǎzi. Atacuri de o gravitate extremǎ s-au produs de fapt la Paris într-un moment cînd Franța se pregǎtește sǎ primeascǎ, între 30 noiembrie și 11 decembrie, delegații la nivel înalt din 195 de țǎri pentru Conferința mondialǎ pe tema climatului.
 
Președintele François Hollande și premierul Manuel Valls s-au deplasat la ora unu și jumǎtate noaptea la sala Bataclan unde s-a produs principalul masacru. Seful statului a subliniat din nou cǎ Franța este total decisǎ sǎ înfrîngǎ terorismul, în ciuda "emoției infinite" resimțitǎ în aceste momente.
 
Dupǎ asaltul forțelor speciale s-a anunțat cǎ trei teroriști au fost uciși la Bataclan. Alți doi teroriști au murit la Stadionul Franței, rǎmîne de vǎzut însǎ dacǎ atactorii au fost mai mulți de cinci, ceea ce este plauzibil.
 
De notat cǎ indivizii care au declanșat bombele la Saint-Denis au fǎcut-o înafara stadionului. Ne putem imagina cǎ ele ar fi putut provoca și mai multe victime în interior. Pentru prima datǎ în Franța este comis un atac terorist dupǎ metoda "kamikaze".
 
Atacurile au fost la lansate în șapte puncte diferite ale Parisului. Un scenariu de care se temeau de altfel autoritǎțile. In arondismentul 11 al Parisului un atac a fost lansat în zona strǎzii Charonne, unde teroriștii au vizat un restaurant "Le petit Combodge". Un martor ocular a declarat la televiziunea francezǎ cǎ atacanții au tras cu mitraliere asupra unor oameni care se aflau pe terasa restaurantului. Alți martori oculari afirmǎ cǎ atacanții au strigat "pentru Siria!" precum și numele lui Alah.  
 
Sala Bataclan se aflǎ la numai 200 de metri de redacția revistei umoristice Charlie Hebdo unde a fost lansat atacul terorist din ianuarie anul acesta. Sǎ fie aceastǎ proximitate o simplǎ coincidențǎ? Greu de spus la aceastǎ orǎ, dar Franța intrǎ într-o perioadǎ de doliu, de mobilizare și de reflecție în legǎturǎ cu modul în care ar trebui sǎ se protejeze de barbarie.
 
Sursa: rfi.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău