Nivelurile actuale de CO2 din atmosfera Terrei ''nu au mai fost văzute de milioane de ani'' (NOAA)

  • 05 Iunie 2022 14:50
Nivelurile actuale de CO2 din atmosfera Terrei ''nu au mai fost văzute de milioane de ani'' (NOAA)

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale ale civilizației umane, au anunțat vineri oamenii de știință de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite, informează DPA, potrivit Agerpres.

Dioxidul de carbon (CO2), măsurat de Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory din Hawaii, au atins în 2022 un vârf de 421 de părți per milion (ppm) în luna mai, "împingând și mai mult atmosfera Terrei într-un teritoriu ce nu a mai fost văzut de milioane de ani", au declarat experții americani.

Înainte de Revoluția Industrială - și pentru aproape 6.000 de ani de civilizație umană -, nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm. După acea perioadă de profunde transformări tehnologice, care au început în secolul al XVIII-lea, oamenii de știință estimează că oamenii au generat emisii de aproximativ 1,5 trilioane de tone de CO2, iar o mare parte din această cantitate va continua să încălzească planeta noastră pentru alte câteva mii de ani de acum înainte.

Anunțul de vineri a fost făcut de cercetători de la NOAA - o agenție federală americană care furnizează informații și servicii științifice pentru a proteja resursele naturale ale Pământului - și de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din cadrul Universității California din San Diego.

"Știința prezintă dovezi irefutabile: oamenii modifică clima în feluri la care economia și infrastructura noastră trebuie să se adapteze", a declarat Rick Spinrad, administratorul general al NOAA, citat într-un comunicat.

"Vedem în fiecare zi impacturile pe care schimbările climatice le provoacă în jurul nostru. Creșterea implacabilă a nivelurilor de dioxid de carbon măsurate la Mauna Loa reprezintă o mărturie puternică a faptului că trebuie să luăm măsuri urgente și serioase pentru a deveni o națiune mai bine pregătită în fața climei", a adăugat el.

Potrivit NOAA, poluarea cu CO2 este generată de arderea combustibililor fosili pentru transport și pentru obținerea de energie electrică, precum și de fabrici de ciment, despăduriri, agricultură și alte practici.

"Alături de alte gaze cu efect de seră, CO2 captează căldura radiată la suprafața planetei și care, altfel, ar 'evada' în spațiu, făcând ca atmosfera planetei să se încălzească constant, fapt ce duce la o cascadă de impacturi meteorologice, inclusiv la episoade de căldură extremă, secetă și incendii de vegetație, precum și la precipitații mai abundente, inundații și furtuni tropicale", a adăugat agenția americană.

"Este deprimant că ne lipsește puterea unei voințe colective pentru a încetini creșterea implacabilă a nivelurilor de CO2", a declarat Ralph Keeling, un renumit profesor de geo-chimie care conduce programul desfășurat de Institutul Scripps în Mauna Loa. "Poate că folosirea combustibililor fosili nu mai accelerează, dar noi continuăm să alergăm cu viteză maximă spre o catastrofă globală", a adăugat el.

Pieter Tans, cercetător principal la Global Monitoring Laboratory, împărtășește frustrarea profesorului Keeling și a spus că deși nivelurile mari de CO2 din atmosferă nu reprezintă ceva nou, omenirea a refuzat cu toate acestea să acționeze până acum în consecință.

"Cunoaștem aceste lucruri de o jumătate de secol, dar am eșuat să facem ceva consistent împotriva lor. Oare ce altceva ar trebui să se mai întâmple pentru ca noi să ne trezim?", a declarat Pieter Tans.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău