Nivelul vitaminei D din organism determină riscul dezvoltării unui cancer colorectal (studiu)
-
14 Septembrie 2021 16:09
Persoanele care au un nivel normal sau înalt de vitamina D în sânge, în special femeile, au un risc mai scăzut de a dezvolta un cancer colorectal, decât cele care au un nivel scăzut al acestei vitamine, potrivit unui studiu internațional, publicat de revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition, relatează marți EFE.
La acest studiu au colaborat mai multe institute de cercetare și universități spaniole, printre care Unitatea de Nutriție Umană de la Universitatea din Valencia și Institutul de Investigație Biomedicală din Malaga (IBIMA).
Pentru acest studiu, autorii au utilizat cercetări epidemiologice care evaluează asocierea nivelului scăzut de vitamina D și cancerul colorectal în rândul mai multor populații din întreaga lume.
Jumătate dintre pacienții studiați erau din Statele Unite și o treime erau cetățeni europeni, iar perioada de studiere a participanților a oscilat "între 4 și 20 de ani".
Și alte analize suplimentare au fost efectuate pentru a valida concluziile obținute.
Investigația a concluzionat că vitamina D poate juca un rol chimio-protector în transformarea malignă a cancerului colorectal și/sau în progresia acestui tip de cancer.
"Acest studiu pune bazele pentru ca în viitor să fie dedicate mai multe eforturi pentru a determina cu ajutorul altor studii posibilele mecanisme implicate în dezvoltarea cancerului colorectal în asociere cu un nivel scăzut de vitamina D", a declarat Jordi Salas-Salvadó, responsabil al Unității de Nutriție Umană de la Universitatea din Valencia.
Sursa: AGERPRES