Nivelul vaccinării în Europa, 'departe de a fi suficient' pentru a se evita o resurgență a cazurilor

  • 10 Iunie 2021 13:48
Nivelul vaccinării în Europa, 'departe de a fi suficient' pentru a se evita o resurgență a cazurilor

Nivelul vaccinării în Europa este ''departe de a fi suficient'' pentru a se evita o resurgență a pandemiei, în pofida unui declin al numărului de cazuri de infectare și decese în regiune, a atras atenția joi filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

OMS a lansat totodată un apel pentru evitarea ''greșelii'' care a condus la creșterea numărului de cazuri de infectare în vara anului 2020.

''Acoperirea vaccinală este departe de a fi suficientă pentru protejarea regiunii de o resurgență'', a avertizat directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, într-o conferință de presă online, într-un moment în care 30% din populația din regiune a primit o primă doză de vaccin, iar 17% este complet vaccinată.

''În contextul înmulțirii adunărilor sociale, a unei mobilități mai mari a populației și a organizării unor festivaluri mari și turnee sportive în următoarele zile și săptămâni, OMS Europa face apel la prudență'', a spus Kluge.

''Dacă alegeți să călătoriți, faceți-o cu responsabilitate. Fiți conștienți de riscuri. Aplicați bunul simț și nu puneți în pericol câștigurile obținute cu mare efort'', a adăugat Kluge.

În ultimele două luni, numărul noilor cazuri de COVID-19, al deceselor asociate și al internărilor a înregistrat o scădere, prin urmare 36 din 53 de țări din regiune au început să relaxeze restricțiile.

Numărul de infecții COVID-19 raportate săptămâna trecută a ajuns la 368.000, o cincime din cazurile săptămânale raportate în timpul unui vârf din aprilie a acestui an, a spus Kluge.

''Ar trebui să recunoaștem cu toții progresele înregistrate în majoritatea țărilor din regiune și trebuie să fim conștienți, de asemenea, că sub nicio formă nu ne aflăm în afara pericolului'', a adăugat el.

Kluge a menționat că așa-numita variantă Delta de coronavirus, care a fost identificată pentru prima dată în India, reprezintă un motiv de îngrijorare. Această variantă, a spus el, care ''prezintă o transmisibilitate crescută și o anumită eludare imunitară, riscă să se instaleze în regiune, în timp ce mulți din rândul populațiilor vulnerabile, cu vârste peste de 60 de ani, rămân neprotejați''.

În pofida campaniilor de vaccinare în derulare în întreaga regiune, țările ar trebui să învețe din resurgența cazurilor observată în vara anului trecut, a subliniat Kluge.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău