Nivelul de radiații de la Cernobîl, de 16 ori mai mare (ZF)

  • 06 Aprilie 2020 17:32
Nivelul de radiații de la Cernobîl, de 16 ori mai mare (ZF)

Ucraina a raportat o creștere a nivelurilor de radiații în zona interzisă din jurul orașului Cernobîl – locul celui mai grav accident nuclear din istorie, situație cauzată de izbucnirea unui incendiu forestier, potrivit The Guardian, citat de Ziarul Financiar.

„Sunt vești proaste – nivelul radiațiilor este peste nivelul normal în centrul incendiului”, a declarat pe Facebook Egor Firsov, șeful serviciului de inspecție ecologică din Ucraina. Postarea a fost însoțită de o înregistrare video în care se poate observa pe un detector Geiger cum nivelurile de radiații sunt de 16 ori mai mari decât cifrele înregistrate în mod normal, notează sursa citată

Incendiul s-a extins pe o suprafață de 100 de hectare, a scris Firsov.

Autoritățile de la Kiev au mobilizat două avioane, un elicopter și aproape 100 de pompieri pentru a combate incendiul, care a izbucnit sâmbătă și s-a răspândit pe o suprafață de peste 20 de hectare din zona forestieră de lângă fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Serviciul condus de Egor Firsov a declarat că nivelurile tot mai mari de radiații din unele zone au dus la „dificultăți” în combaterea incendiului, adăugând că persoanele care locuiesc în apropiere nu se află în pericol.

Explozia din aprilie 1986 de la Cernobîl a fost cel mai grav accident nuclear din istorie și a poluat o suprafață întinsă din Europa, zona din imediată vecinătate a centralei nucleare fiind cea mai afectată. În prezent, este strict interzis ca oamenii să trăiască la o distanță de sub 30 de kilometri de fosta centrală nucleară.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău