Nivelul de acceptare a vaccinării anti-COVID-19 este de circa 30% în R. Moldova

  • 16 Februarie 2021 14:43
Nivelul de acceptare a vaccinării anti-COVID-19 este de circa 30% în R. Moldova

Vaccinarea contra noului coronavirus în Republica Moldova se va realiza benevol și gratuit, această imunizare fiind disponibilă doar în instituțiile statului, imediat ce va ajunge în țară. Deși nivelul de acceptare este deocamdată la un nivel destul de jos în rândul populației, autoritățile planifică să acopere cu vaccin circa 70% din populație. Totodată, specialiștii îndeamnă oamenii să aibă încredere în vaccinurile care urmează să ajungă în țară, acestea fiind aprobate la nivel internațional. Declarațiile aparțin epidemiologului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban, transmite IPN.

Într-o emisiune online, organizată Mama.md și UNICEF Moldova, epidemiologul a declarat că au fost efectuate mai multe sondaje în rândul populației generale, iar rezultatele nu sunt prea îmbucurătoare. Acceptarea vecinului este de 31%. Specialistul admite o anumită marjă de eroare, dar destul de mică. Și în astfel de situație, autoritățile vor depune eforturi pentru a crește gradul de acceptare în rândul populației.

„E mai bine să ne vaccinăm și să înțelegem că practic prevenim infecția COVID-19, dar, în același timp, chiar dacă vaccinul nu are eficiență sută la sută, dar are o eficiență împotriva complicațiilor severe, a formelor grave, moderate spre grave și extrem de grave. Odată fiind vaccinat, șansa de a face astfel de forme este una minimă. Mai degrabă va fi o formă asimptomatică ori ușoară”, a notat Alexei Ceban.

 

Potrivit lui, în prezent, la nivel mondial, sunt circa 170 de milioane de doze de vaccin administrate. În ceea ce ține de reacții adverse, de exemplu, în România, după un milion de vaccinări efectuate, s-au înregistrat peste două mii de reacții ușoare și moderate – durere la locul injectării, febră, mialgii – ceea ce trece în câteva zile. Epidemiologul afirmă că procentul reacțiilor adverse este sub 1%, fiind vorba de forme așteptate, care trec rapid și nu necesită tratament.

Prima categorie de persoane admise pentru vaccinare, conform planului, sunt lucrătorii medicali, prioritar cei din secțiile de reanimare și COVID-19. Ulterior, toți lucrătorii medicali, indiferent că activează în instituții de stat sau private. Ulterior, va fi vaccinat personalul din aziluri și centrele de plasament. În etapa a doua, vor fi imunizate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele cu comorbidități. De asemenea, în a doua etapă vor fi vaccinați angajații din domeniul asigurării securității, dar și cei din instituțiile de stat de vârf – Parlament, Guvern, Președinție. După, va urma imunizarea angajaților din sistemul educațional social etc. Dacă, vor fi disponibile stocurile de vaccinuri, iar procesul de administrare va fi unul eficient, cele două etape urmează să se realizeze în circa trei-șase luni. În a treia etapă, vaccinul va fi administrat în rândul populației generale. Până atunci, autoritățile speră ca gradul de conștientizare și acceptare să crească.

La prima etapa, în Republica Moldova urmează să ajungă 24,5 mii de doze de Pfizer. La sfârșitul lunii februarie, urmează să ajungă și vaccinurile Astra Zeneca. Este vorba despre 156 de mii de doze, până la 260 de mii, în funcție de stocurile disponibile. Imediat ce vaccinul va fi depozitat, va începe procesul de vaccinare, iar pe parcurs, cantitățile vor spori. Ambele vaccinuri se administrează în două doze – Pfizer la distanță de 21 de zile, iar Astra Zeneca – de la patru la 12 săptămâni.

Deocamdată, nu vor fi vaccinați copiii și gravidele, pentru că aceste categorii nu au fost înrolate în studii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău