Ninel Revenco despre cazul Găgăuzia: Nu înțelegem ezitarea față de vaccinul propus

  • 20 Aprilie 2021 14:06
Ninel Revenco despre cazul Găgăuzia: Nu înțelegem ezitarea față de vaccinul propus

Coordonatoarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Ninel Revenco, susține că este de neînțeles de ce în UTA Găgăuzia a existat o astfel de ezitare față de vaccinul propus pentru imunizare. Or, în locul vaccinului propus astăzi, altul poate să nu fie. Responsabila și-a exprimată speranța că astfel de cazuri nu se vor mai întâmpla, iar cetățenii vor înțelege importanța imunizării. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, la solicitarea de a comenta cazul de săptămâna trecută, în care Găgăuzia a întors Ministerului Sănătății lotul de vaccin AstraZeneca, transmite IPN.

„Noi, ca și Comitet național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, de fiecare dată venim cu un mesaj – duceți un mesaj acei lideri locali, administrația publică locală, instruiți populația, cetățenii – că unica salvare este vaccinarea, indiferent de vaccinul care vi se propune. Din aceste motive, noi suntem îngrijorați că nu a fost dus mesajul până la cetățean, până la beneficiar. Până la urmă, de aceasta depinde sănătatea publică în teritoriu”, a menționat Ninel Revenco.

Potrivit ei, datele demonstrează că rata de îmbolnăvire a scăzut, iar un exemplu sunt medicii care s-au vaccinat într-o proporție mare. „Mesajul este unic – vaccinul este unica șansă de a supraviețui”, a menșionat responsabila. 

Ninel Revenco a mai spus că nu se cunoaște care ar fi numărul persoanelor care refuză să se vaccineze, însă, în opinia sa, este vorba mai degrabă despre o amânare decât despre refuz, inclusiv din motive de sănătate. Potrivit ei, numărul ezitanților este în descreștere.

Găgăuzia a returnat întregul lot de vaccin AstraZeneca Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit șefului Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, „de la bun început, publicul, inclusiv comunitatea medicală, a arătat o oarecare neîncredere” față de vaccin, cauzată de rapoartele privind efectele secundare ale acestuia. Acesta a mai spus că doar 50 de persoane, majoritatea cadre medicale, au fost vaccinate cu AstraZeneca. Cu vaccinul rămas s-a încercat imunizarea persoanelor incluse în etapa a II-a de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 60 de ani și persoanele cu comorbidități. Dar nu au fost doritori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău