Ninel Revenco, despre cauzele numărului mare de decese provocate de COVID-19: „Pacienții care ajung la terapie intensivă nu sunt vaccinați, toți au și maladii cronice. Este varianta Delta, mult mai agresivă, iar complicațiile se instalează mai rapid”

  • 08 Noiembrie 2021 14:11
Ninel Revenco, despre cauzele numărului mare de decese provocate de COVID-19: „Pacienții care ajung la terapie intensivă nu sunt vaccinați, toți au și maladii cronice. Este varianta Delta, mult mai agresivă, iar complicațiile se instalează mai rapid”

Numărul mare de decese cauzate de COVID-19 provoacă îngrijorări autorităților din sănătate. Potrivit acestora, principalele motive ale deceselor sunt că cei mai mulți dintre cei care ajung la terapie intensivă nu sunt vaccinați, au și alte boli, iar tulpina Delta a virusului este mult mai agresivă. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare, Ninel Revenco, spune că deși vacanța prelungită a elevilor a dus la o scădere a infectărilor, totuși există riscul să apară noi tulpini ale virusului, dacă populația nu se va vaccina.

- Doamnă Ninel Revenco, cum se explică numărul tot mai mare de decese provocate de virusul SARS-CoV-2?

Îngrijorător este faptul că în mod constant, pe parcursul ultimei luni, avem aproape zilnic sub 50 de cazuri de decese provocate de COVID-19.(...)Acei pacienți care ajung la terapie intensivă nu sunt vaccinați, toți au și maladii cronice. Este și varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai agresivă, iar complicațiile se instalează mai rapid. Posibil că acești factori duc la creșterea cazurilor de deces. Conform prognozelor Organizației Mondiale a Sănătății, în lunile octombrie și noiembrie, se estima să avem câte 2-3 mii de cazuri zilnic. Acest lucru nu s-a întâmplat datorită implementării unor măsuri de sănătate publică: vaccinarea, dar și extinderea vacanței elevilor pentru două săptămâni. În această situație, am obținut o micșorare a numărului de cazuri noi de îmbolnăviri.

- Ce fel de tratament primesc cei care se îmbolnăvesc cu o tulpină nouă a virusului și nu cu cea clasică? Există un tratament diferit?

Atenționez toți cetățenii: astăzi nu există tratament specific anti-COVID-19. Tratamentul este bazat pe semnele clinice - tratament simptomatic. Unica posibilitate de profilaxie specifică și de protecție ca să nu ajungem la terapie intensivă este doar vaccinarea. În rest, toate schemele de tratament sunt individualizate și administrate în conformitate cu protocolul clinic național „Managementul și tratamentul infecției COVID-19”, protocol reactualizat.

- Doamnă Revenco, la ce evoluții ale pandemiei să ne așteptăm în următoarea perioadă?

Dacă vom evita să ne vaccinăm, numărul de cazuri va fi în creștere constantă și aici este un risc foarte mare să apară în comunitate o altă tulpină a coronavirusului. Deci, riscurile sunt foarte mari. (...) Odată cu începerea anului școlar, am resimțit și o creștere de două ori mai mare a îmbolnăvirilor față de media săptămânală din primăvară și în rândul copiilor. De aceea, dacă vom merge la vaccinare și nu vom ezita noi, ca adulți să ne imunizăm pentru a proteja copiii,  dacă vom accepta vaccinarea adolescenților cu vârsta mai mare de 12 ani, putem spune că vom avea o stagnare și chiar o scădere a infectărilor, respectiv o micșorare a deceselor, a pierderilor de vieți omenești în societate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,72 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău