Sergiu Prodan: Succesul turismului depinde de ghizi

  • 21 Februarie 2023 18:15
Sergiu Prodan: Succesul turismului depinde de ghizi

Ziua Internațională a Ghidului de Turism a fost marcată, 21 februarie, printr-un eveniment la Muzeul Național de Artă, unde s-au reunit peste 100 de ghizi din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Turismul trebuie să fie una dintre direcțiile de dezvoltare economică a Rep. Moldova, iar sarcina comună a autorităților alături de cea a ghizilor este de a promova țara noastră, astfel încât să fie cunoscută oriunde în lume, a spus ministrul Culturii Sergiu Prodan:

„Succesul turismului depinde de ghizi, de cum prezentăm lucrurile, de cum le explicăm și cum putem aprinde în sufletul vizitatorilor acel foc și acea dorință de a reveni. Indicatorul cel mai important în domeniul turismului este numărul turiștilor care vin a doua și a treia, nu doar a numărului de vizitatori unici pe an, care revin în aceste locuri”, a spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.

Evenimentele din Ucraina fac ca Rep. Moldova să devină tot mai cunoscută. Oameni din întreaga lume vor să afle mai multe despre R. Moldova, dar și despre istoria țării, locurile de vizitat, industria vinicolă, iar US AID va continua să finanțeze proiecte și programe de promovare a turismului, a spus reprezentantul organizației, John Jordan.

„Mulți dintre voi cunosc că de mai mult de zece ani USAID a finanțat proiecte și programe în industria turismului pentru a consolida și a crește această industrie și a o face mai puternică. USAID își menține angajamentul ca în viitor să continuie susținerea acestei industrii prin acțiuni noi și inovatoare. În cadrul noului proiect reziliența și competitivitate rurală în Moldova, ne vom axa pe consolidarea și creșterea competitivității, dezvoltării rurale, durabilității și a parteneriatelor public-private pentru întregul lanț valoric al acestei industrii”, a spus reprezentantul organizației, John Jordan.

Meseria de ghid turistic a început să prezinte interes odată cu promovarea Rep. Moldova pe arena internațională, spune pentru „Radio Chișinău” președinta Asociației Ghizilor, Nina Belei.

„Problemele ghidului sunt și problemele țării. Când vine un turist ghizii suntem primii care îi întâmpină. Câteodată turiștii ne atrag atenția asupra problemelor. Am avut o delegație care mi-a spus că știe despre faptul că nu avem drumuri prea bune, cerându-mi să merg pe un traseu care duce spre același obiectiv turistic, cu un drum mai bun. Sunt foarte multe probleme. Se fac puține realizări în domeniu, dar cu inițiativa, intențiile si adresările noastre, câteodată poate critice la adresa șefilor noștri, sperăm să le rezolvăm pe toate”, președinta Asociației Ghizilor, Nina Belei.

Emilia Panfil este ghid de mai bine de 40 de ani. Și-a început activitatea încă din perioada sovietică, când se făcea un altfel de turism. Ea ne-a spus că își face meseria de ghid cu mult drag încă de la începutul carierei, pentru a le aduce turiștilor povestea locurilor din Moldova:

„Felul de a apărea în fața turiștilor, știind că toți ochii sunt ațintiți asupra ta și acei ochi așteaptă ceva neobișnuit de la tine, te pune să fii în formă. Dacă știi a spune o poveste, a recita un vers, deja ai «sâmburele» de ghid, înseamnă că poți profesa în acest domeniu.

 „În ultima vreme omul nostru a devenit prea pretențios. Nu întotdeauna este obiectiv în a aprecia unele lucruri. Noi ne-am obișnuit să căpătăm urgent foarte multe lucruri, aproape gratuite. Omul nostru trebuie să învețe că pentru calitate trebuie să depună un efort, măcar financiar. Eu le spun turiștilor mei, învățați-vă a spune măcar un «mulțumesc».

Ziua Internațională a Ghidului de Turism este marcată anual pe 21 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău