Nimic nu se poate câștiga în Republica Moldova fără o asumare geopolitică clară (Revista presei)
-
07 Noiembrie 2016 09:23
Revista presei din 7 noiembrie 2016
Ucraina este gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din Republica Moldova. Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere în acest sens în cadrul discuțiilor de sâmbătă de la Odessa, informează portalul Deschide.md. Anatol Șalaru a declarat că munițiile din Colbasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina și regiunea transnistreană, în acest sens până la finele anului urmează să fie definitivat planul de retragere al armamentului, precum și a trupelor speciale ruse (GOTR).
Vremea alegerilor în Țara Dodonilor – un editorial semnat de Alexandru Solcan pe portalul Deschide.md. Autorul opinează că Dodon este un prototip caracteristic basarabean, un fenomen local - născut în RSSM, chiar dacă a văzut lumina zilei după 1991, e nostalgic după perioada sovietică, se informează din surse rusești, visul lui este refacerea URSS. Potrivit autorului, prezența dodonilor în politica noastră va perpetua.
„Izolare completă și scandaluri diplomatice, asta o așteaptă pe Republica Moldova în cazul unei eventuale alegeri a lui Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova, comentează Jurnal de Chișinău. Mai mult, în cazul în care Partidul Socialiștilor va reuși să obțină denunțarea Acordului de Asociere dintre UE și R. Moldova, există de asemenea pericolul ca cetățenii moldoveni să fie lipsiți de dreptul de a călători fără vize în spațiul european, chiar dacă Dodon încearcă să o scalde acum. Relații incerte o așteaptă pe R. Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, mai precis cu creditorii săi, crede publicația. Totodată, Jurnal de Chișinău amintește că Igor Dodon a fost implicat direct, împreună cu Vladimir Bukarski, în acțiunea separatistă antiucraineană de la Odesa.
„2011, 2015 și 2016: Falsurile electorale, arma preferată a oamenilor lui Dodon în campaniile electorale”. Ziarul de Gardă scrie că în toate campaniile electorale PSRM a răspândit informații care ulterior s-au dovedit a fi false. Ziarul de Gardă amintește de falsificarea Monitorului Oficial al României în campania pentru Primăria Chișinău din 2011, de falsificarea unor ziare naționale în aceeași campanie etc. Și actuala campanie este marcată de lansarea informațiilor manipulatoare, observă Ziarul de Gardă.
Perplexitatea în fața alegerilor prezidențiale din Republica Moldova vine din ignorarea obstinată a Rusiei de către cei doi candidați rămași în cursă - liderul socialiștilor, Igor Dodon, și lidera Partidului PAS, Maia Sandu, afirmă sociologul român Dan Dungaciu în Adevărul. Nimeni nu neagă că problematica corupției este una majoră la Chișinău, dar de aici până la a oculta, în numele ei, tema geopolitică, respectiv prezența Rusiei și amenințarea strategică a acesteia în R. Moldova, este un pas mult prea mare - care astăzi, pentru prima dată în istoria statului aflat între România și Ucraina, se face cu iresponsabilă nonșalanță.
În opinia autorului Maia Sandu are o singură șansă să câștige turul al II-lea – mobilizare și vot geopolitic pe lângă tema anticorupției. Căci nimic nu se poate câștiga în R. Moldova fără o asumare geopolitică clară. Dacă Maia Sandu va câștiga, va fi ca urmare a unei mobilizări și a unui vot geopolitic. Iar dacă va pierde, va fi la fel, conchide Adevărul.