Nimic nu se poate câştiga în Republica Moldova fără o asumare geopolitică clară (Revista presei)

  • 07 Noiembrie 2016 09:23
Nimic nu se poate câştiga în Republica Moldova fără o asumare geopolitică clară (Revista presei)

Revista presei din 7 noiembrie 2016

Ucraina este gata să acorde un „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse din Republica Moldova. Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înțelegere în acest sens în cadrul discuțiilor de sâmbătă de la Odessa, informează portalul Deschide.md. Anatol Șalaru a declarat că munițiile din Colbasna reprezintă un pericol enorm atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina și regiunea transnistreană, în acest sens până la finele anului urmează să fie definitivat planul de retragere al armamentului, precum și a trupelor speciale ruse (GOTR).

Vremea alegerilor în Ţara Dodonilor – un editorial semnat de Alexandru Solcan pe portalul Deschide.md. Autorul opinează că Dodon este un prototip caracteristic basarabean, un fenomen local -  născut în RSSM, chiar dacă a văzut lumina zilei după 1991, e nostalgic după perioada sovietică, se informează din surse rusești, visul lui este refacerea URSS. Potrivit autorului, prezența dodonilor în politica noastră va perpetua.

„Izolare completă şi scandaluri diplomatice, asta o aşteaptă pe Republica Moldova în cazul unei eventuale alegeri a lui Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, comentează Jurnal de Chișinău. Mai mult, în cazul în care Partidul Socialiştilor va reuşi să obţină denunţarea Acordului de Asociere dintre UE şi R. Moldova, există de asemenea pericolul ca cetăţenii moldoveni să fie lipsiţi de dreptul de a călători fără vize în spaţiul european, chiar dacă Dodon încearcă să o scalde acum. Relaţii incerte o aşteaptă pe R. Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, mai precis cu creditorii săi, crede publicația. Totodată, Jurnal de Chișinău amintește că Igor Dodon a fost implicat direct, împreună cu Vladimir Bukarski, în acţiunea separatistă antiucraineană de la Odesa.

„2011, 2015 și 2016: Falsurile electorale, arma preferată a oamenilor lui Dodon în campaniile electorale”. Ziarul de Gardă scrie că în toate campaniile electorale PSRM a răspândit informații care ulterior s-au dovedit a fi false. Ziarul de Gardă amintește de falsificarea Monitorului Oficial al României în campania pentru Primăria Chișinău din 2011, de falsificarea unor ziare naționale în aceeași campanie etc. Și actuala campanie este marcată de lansarea informațiilor manipulatoare, observă Ziarul de Gardă.

Perplexitatea în faţa alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova vine din ignorarea obstinată a Rusiei de către cei doi candidaţi rămaşi în cursă - liderul socialiştilor, Igor Dodon, şi lidera Partidului PAS, Maia Sandu, afirmă  sociologul român Dan Dungaciu în Adevărul. Nimeni nu neagă că problematica corupţiei este una majoră la Chişinău, dar de aici până la a oculta, în numele ei, tema geopolitică, respectiv prezenţa Rusiei şi ameninţarea strategică a acesteia în R. Moldova, este un pas mult prea mare - care astăzi, pentru prima dată în istoria statului aflat între România şi Ucraina, se face cu iresponsabilă nonşalanţă.

În opinia autorului Maia Sandu are o singură şansă să câştige turul al II-lea – mobilizare şi vot geopolitic pe lângă tema anticorupţiei. Căci nimic nu se poate câştiga în R. Moldova fără o asumare geopolitică clară. Dacă Maia Sandu va câştiga, va fi ca urmare a unei mobilizări şi a unui vot geopolitic. Iar dacă va pierde, va fi la fel, conchide Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
5,5 °C
nori împrăștiați
Umiditate:60 %
Vint:7,7 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
3 °C

Curs oficial BNM 25 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3167 0.0560
USD 17.8504 0.0246
RON 4.0200 0.0103
UAH 0.7286 -0.0001
RUB 0.2734 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău