Nigeria | 22 de femei, răpite de jihadiștii din gruparea Boko Haram

  • 01 Aprilie 2017 10:25
Nigeria | 22 de femei, răpite de jihadiștii din gruparea Boko Haram

Islamiștii din gruparea Boko Haram au răpit 22 de femei în două atacuri comise în nord-estul Nigeriei, informează Agerpres.

În primul lor raid, jihadiștii au atacat joi satul Pulka, aproape de frontiera cu Camerunul, loc de unde au răpit 18 fete.

Luptătorii "au sosit în vehicule de teren în jurul orei 6,00 și au luat 14 fete, cu vârsta de 17 ani și mai puțin, în timp ce locuitorii fugeau spre pădure", a declarat pentru AFP, prin telefon, un șef local.

"Ei au prins alte patru fete care fugeau (...) spre pădurea din afara satului", a adăugat acesta, sub acoperirea anonimatului, de teama represaliilor.

Conform acestuia, atacatorii erau oameni ai facțiunii lui Abu Mosab Al Barnaoui, desemnat anul trecut de organizația Stat Islamic (SI) — căreia Boko Haram i-a jurat supunere în 2015 — la șefia grupării, înlocuindu-l pe liderul Abubakar Shekau.

Atacul a fost confirmat de un alt locuitor, acesta afirmând că fetele au fost răpite pentru a servi ca soții luptătorilor din Boko Haram.

"Ei nu au încercat să tragă asupra oamenilor care fugeau din sat", a spus el.

Al doilea incident a avut loc vineri aproape de satul Dumba, pe malul lacul Ciad, după refuzul unui cioban de a le plăti jihadiștilor o taxă pentru a beneficia de protecția lor, conform lui Adamu Ahmed, membru al unei miliții anti-Boko Haram.

Jihadiștii i-au dat termen trei zile pentru a plăti, dar el a decis să fugă împreună cu familia. Aceștia l-au prins însă și ucis aproape de Dumba, răpind patru femei din familia sa.

Numirea lui Barnaoui a relevat disensiuni în cadrul grupării, Shekau fiind foarte criticat pentru asasinatele în masă și atentatele sinucigașe comise contra civililor.

Barnaoui și brațul său drept, Mamman Nur — considerat de mulți ca fiind adevăratul lider — au avertizat locuitorii din zona aflată sub controlul lor că nu trebuie să se teamă atât timp cât nu vor coopera cu armata nigeriană.

Dar, în ultimele săptămâni, combatanții jihadiști și-au intensificat raidurile asupra localităților din zona lacului Ciad, în special jefuind rezervele de hrană ale locuitorilor. Ei au ucis de asemenea mai mulți civili pe care i-au acuzat că sunt informatori ai militarilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău