Niger: Militari puciști l-au răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum

  • 27 Iulie 2023 09:36
Niger: Militari puciști l-au răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum

Militari puciști din Nigerul pradă violenței jihadiste și aliat al țărilor occidentale până în prezent, au anunțat la televiziunea națională miercuri seară că l-au răsturnat pe președintele ales democratic Mohamed Bazoum, aflat la putere din 2021, comentează AFP, citată de Agerpres.

După Mali și Burkina Faso, Nigerul devine a treia țară din Sahel subminată de atacurile unor grupări legate de Statul Islamic și Al Qaida, care, din 2020, cunoaște o lovitură de stat.

„Noi, Forțele de apărare și securitate (FDS), reunite în cadrul Consiliului național pentru salvarea patriei (CNSP), am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți”, cel al președintelui Bazoum, a declarat colonelul-maior Amadou Abdramane, înconjurat de alți nouă militari în uniformă. „Acest lucru urmează deteriorării continue a situației securității, guvernării economice și sociale proaste”, a adăugat el.

El a afirmat „atașamentul” CNSP față de „respectarea tuturor angajamentelor asumate de Niger”, asigurând, de asemenea, „comunitatea națională și internațională cu privire la respectarea integrității fizice și morale a autorităților destituite, în conformitate cu principiile drepturile omului”.

„Toate instituțiile rezultate din Republica a VII-a sunt suspendate, secretarii generali ai ministerelor se vor ocupa de expedierea problemelor curente, forțele de apărare și securitate gestionează situația, toți partenerii externi sunt rugați să evite ingerințele”, a mai indicat declarația.

În plus, „frontierele terestre și aeriene sunt închise până când situația se stabilizează” și „se instituie interzicerea circulației începând din această zi de la orele 22.00 la 05.00 (21.00 la 04.00 GMT) pe întreg teritoriul până la noi ordine”.

Niger: Militari puciști l-au răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum

Această declarație a armatei a intervenit la sfârșitul unei zile de tensiuni la Niamey, marcată de ceea ce regimul a numit „o schimbare de dispoziție” a gărzii prezidențiale care, de miercuri dimineață, îl ține captiv pe președintele Bazoum în reședința sa oficială.

Declarația puciștilor pare să indice că toate corpurile armatei, poliției și jandarmeriei s-au raliat gărzii prezidențiale.

Discuțiile dintre președintele Bazoum și garda prezidențială pentru a încerca să găsească o soluție, fără ca nimeni să știe care sunt cererile armatei, au eșuat.

Nigerul, o țară săracă și deșertică ce are o întreagă istorie de lovituri de stat, este în prezent un partener privilegiat al Franței în zona Sahelului, după ce loviturile de stat militare din Mali și Burkina Faso au constrâns forțele franceze și misiunile militare ale UE să se retragă din această regiune unde grupările jihadiste sunt foarte active.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău