Nicu Popescu: S-a înregistrat un număr sporit de moldoveni care doresc să revină din Rusia

  • 04 Octombrie 2022 14:31
Nicu Popescu: S-a înregistrat un număr sporit de moldoveni care doresc să revină din Rusia

Numărul cetățenilor moldoveni care vor să revină din Federația Rusă s-a majorat în ultimele două săptămâni, a anunțat ministrul de Externe Nicu Popescu. El a spus că în prezent, Consulatul R. Moldova din Moscova activează și în zilele de odihnă pentru a face față cerilor de eliberare a titlurilor de călătorie.

În același timp, oficialul a spus că situația este mai dificilă pentru moldovenii care dețin și cetățenia rusă, deoarece ei sunt obligați să se conformeze legilor ruse, dacă se află acolo, inclusiv privind mobilizarea:

Într-adevăr în ultimele aproximativ două săptămâni, am înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova, care doresc să revină din Federația Rusă. Acum zece zile am anunțat că vom menține pe perioada weekendului deschis consulatul nostru din Moscova pentru a face față numărului sporit de cereri pentru titluri de călătorie. Este absolut clar că cetățenii Republicii Moldova indiferent de unde s-ar afla nu-și doresc să fie atrași în acest război. De aceea, vom face tot posibilul pentru a  menține Republica Moldova și cetățenii noștri în afara acestui război. Evident, situația este mai complicată pentru cetățenii Rep. Moldova care dețin cetățenia Federației Ruse și se află pe teritoriul Federației Ruse, pentru că astfel, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ din țara în care se află, inclusiv în tot ceea ce ține de mobilizare”, a spus Nicu Popescu.

La această etapă nu avem date agregate pe care le putem anunța public referitor la recrutare, dar aici vreau să amintesc că este ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Totodată, Nicu Popescu a mai venit cu un apel către cetățenii Republicii Moldova, ca aceștia să nu fie implicați în niciun fel în războiul din Ucraina. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău