Nicu Popescu: Republica Moldova are un interes tradițional de a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu UE

  • 22 Februarie 2023 10:48
Nicu Popescu: Republica Moldova are un interes tradițional de a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu UE

Vicepremierul Nicu Popescu a discutat astăzi, 22 februarie, la Bruxelles despre posibilitatea desfășurării în țara noastră a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, se arată în comunicatul MAEIE.

Republica Moldova are un interes tradițional de a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu UE, obiectivul principal ținând de consolidarea securității, stabilității și rezilienței în fața provocărilor externe

Pentru a plasa această cooperare pe o platformă sistemică a fost inițiată discuția cu Uniunea Europeană privind posibilitatea desfășurării în Republica Moldova a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comune a UE.

Obiectivele unei eventuale misiuni civile ar putea fi axate pe oferirea expertizei europene în sfera îmbunătățirii mecanismelor de gestionare a crizelor, contracarării amenințărilor hibride, consolidării securității cibernetice, contracarării dezinformării și a altor domenii aferente. În mod practic, experții europeni ce fac parte din astfel de misiuni de consiliere asistă autoritățile țărilor beneficiare în dezvoltarea legislației și politicilor relevante, crearea mecanismelor de coordonare și ajută în elaborarea și implementarea proiectelor de asistență.

În cadrul dialogului, autoritățile Republicii Moldova au prezentat de o manieră consolidată necesitățile și prioritățile existente, discuțiile despre parametrii și mandatul unei posibile de misiuni continuând mai departe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
14
Tue
17
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău