Nicu Popescu: Rep. Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor de aderare la UE

  • 15 Noiembrie 2023 17:49
Nicu Popescu: Rep. Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor de aderare la UE

Rep. Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor de aderare la UE, a declarat astăzi ministrul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Șeful diplomației de la Chișinău a spus că potrivit constatărilor făcute la Bruxelles, Rep. Moldova are cea mai bună dinamică de reforme dintre țările candidate pentru aderarea la UE”. La conferința de presă ținută după vizita întreprinsă la Bruxelles, Nicu Popescu a vorbit și despre alinierea Rep. Moldova la sancțiunile UE impuse Federației Ruse, transmite Radio Chișinău.

Cele trei recomandări menționate de Comisia Europeană la care Republica Moldova rămâne restanțieră și urmează să înregistreze progrese țin inclusiv de asigurarea unui proces transparent în numirea candidaților care au trecut evaluarea în organele justițiare și de procuratură, alocarea resurselor necesare pentru lupta împotriva corupției, precum și de implementarea unor reglementări ce vizează deoligarhizarea, a menționat ministrul de externe, Nicu Popescu. Pașii sunt realizabili, a apreciat șeful diplomației de la Chișinău.

„Trei măsuri cheie sunt menționate de Comisia Europeană. Prima măsură este progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea, așa-numitul vetting la Curtea Supremă de Justiție în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv în procesul de numire al Procurorului General. A doua măsură ține de alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție din Rep. Moldova și a treia măsură ține de măsurile adiționale privind deoligarhizarea, inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar și fluxurile financiare”, a spus Nicu Popescu.

Rep. Moldova s-a aliniat la patru din cele șase pachete de sancțiuni impuse de UE împotriva Rusiei, a spus în cadrul aceleeași conferințe, vicepremierul Nicu Popescu. El a mai precizat că în ultimul an și jumătate, Rep. Moldova s-a aliniat la mai multe pachete de sancțiuni care vizează atât Federația Rusă, dar și alte state.

„Sunt șase pachete de sancțiuni care vizează cetățeni sau persoane juridice din Federația Rusă. La această etapă Rep. Moldova este alinită cu patru din aceste șase pachete, iar acest lcuru a fost făcut de ceva timp. Fiecare pachet are propriul număr, propria dată de publicare în Monitorul Oficial al UE”, a declarat Nicu Popescu.

Rep. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie anul trecut, iar în vara aceluiași an a obținut statutul de țară candidată. Pe 8 noiembrie curent, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor pentru aderarea Rep. Moldova la UE.

O decizie finală în privința începerii negocierilor va fi luată la Reuniunea Consiliului European în luna decembrie a acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău