Nicu Popescu, pentru Politico Europe: Nu-l lăsați pe Putin să ne țină în afara UE!

  • 19 Septembrie 2023 18:27
Nicu Popescu, pentru Politico Europe: Nu-l lăsați pe Putin să ne țină în afara UE!

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu acordat Politico Europe că aspirațiile țării sale la UE nu ar trebui să fie la mila Moscovei, iar fosta Chișinăul spune că merită să aibă vești bune în ceea ce privește viitoarele planuri de extindere ale blocului comunitar, în ciuda sutelor de soldați ruși care staționează pe teritoriul său, în regiunea transnistreană

Republica Moldova dorește să devină cel mai nou membru al UE, făcând presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare atunci când Bruxelles-ul își va dezvălui, luna viitoare, cele mai recente planuri de extindere, în ciuda temerilor că aderarea Chișinăului ar putea târî blocul european într-un conflict înghețat cu Rusia, vechi de zeci de ani, scrie publicația Politico, citată de News.ro.

 
„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist - ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră - are efecte negative masive”, a recunoscut Nicu Popescu.

Susținută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniței Republicii Moldova cu Ucraina, funcționează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-și steagul cu secera și ciocanul din epoca sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială, notează Politico.

Cu toate acestea, Nicu Popescu a insistat că nu este „deloc” adevărat că acest impas va afecta ambițiile de aderare ale Moldovei. „Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar acest lucru include situația din jurul Transnistriei”, a declarat el. „Nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE, dar menținerea țărilor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a arătat Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău