Nicu Popescu participă la Conferința dedicată împlinirii a 30 de ani de la stabilirea criteriilor de la Copenhaga, standardele pe care trebuie să le îndeplinească orice țară care dorește să devină membră a UE

  • 28 Iunie 2023 12:51
Nicu Popescu participă la Conferința dedicată împlinirii a 30 de ani de la stabilirea criteriilor de la Copenhaga, standardele pe care trebuie să le îndeplinească orice țară care dorește să devină membră a UE

Ministrul de Externe Nicu Popescu participă astăzi, 28 iunie, la Conferința dedicată împlinirii a 30 de ani de la stabilirea criteriilor de la Copenhaga, standardele pe care trebuie să le îndeplinească orice țară care dorește să devină membră a Uniunii Europene. Oficialul urmează să aibă întrevederi cu mai mulți oficiali danezi dar și să susțină un discurs despre importanța extinderii Uniunii Europene. Ieri, vicepremierul Nicu Popescu a prezentat, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, progresele Rep. Moldova în implementarea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, țara noastră fiind invitată pentru prima dată la această reuniune, transmite Radio Chișinău.

Șeful diplomației de la Chișinău a prezentat în cadrul Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, raportul privind implementarea celor trei din nouă recomandări ale Comisiei Europene, care condiționează deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

În cadrul unui mesaj video în care apare alături de ministra pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, Nicu Popescu a reiterat speranța ca Rep. Moldova să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană până la finele acestui an.

„În Rep. Moldova ne concentrăm atenția pe realizarea tuturor pașilor astfel încât să facem posibilă lansarea negocierilor de aderare la finalul acestui an. Este un obiectiv crucial pentru țara noastră, pentru societatea noastră. Pentru noi, aderarea la Uniunea Europeană este cea mai bună cale de a păstra pacea și stabilitatea în Moldova, și pe calea dezvoltării”, a declarat Popescu.

Potrivit raportului preliminar, Rep. Moldova a reușit să realizeze pe deplin trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, fiind vorba de modificarea legislației electorale, implicarea societății civile în procesele decizionale și asigurarea respectării drepturilor omului. Restante rămân condiționalitățile ce vizează reforma justiției, lupta cu corupția, deoligarhizarea și reforma administrației publice.

Amintim că în octombrie Rep. Moldova urmează să prezinte, în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, raportul oficial final privind implementarea condiționalităților, după care se va decide dacă și când vor începe negocierile de aderare.

Republica Moldova a devenit stat candidat la aderare la 23 iunie anul trecut și își propune să adere la Uniunea Europeană până în 2030.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău