Nicu Popescu: Orice blocaj în reforma sistemului de justiție întârzie momentul în care cetățenii Rep. Moldova se vor regăsi în interiorul Uniunii Europene

  • 25 Aprilie 2023 15:51
Nicu Popescu: Orice blocaj în reforma sistemului de justiție întârzie momentul în care cetățenii Rep. Moldova se vor regăsi în interiorul Uniunii Europene

Reforma justiției și creșterea capacităților în realizarea reformei Administrației Publice Locale sunt importante pentru a nu întârzia procesul de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ministrul de Externe, Nicu Popescu. El s-a referit la mersul implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene subliniind, în special, domenii precum lupta cu corupția, deoligarhizarea clasei politice din Rep. Moldova, consolidarea luptei împotriva crimei organizate, fortificarea securității naționale și cibernetice, transmite Radio Chișinău.

Reforma justiției va continua și după procesul propriu-zis de aderare la Uniunea Europeană, a subliniat ministrul de Externe, Nicu Popescu. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, această reformă primează în lista celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană.

Nicu Popescu s-a referit în special la combaterea corupției, modificările legislative ce stabilesc condamnarea persoanelor care încearcă să se sustragă de la actul justiției, colaborarea cu echipele europene pe operațiuni foarte concrete, precum Frontex, securitatea cibernetică și spălarea de bani.

„Pentru ca Rep. Moldova să poată avansa în direcția aderării la UE,  este absolut crucial ca sistemul de justiție să continue să se îmbunătățească, să se reducă gradul de corupție, și prin prisma acestui fapt voi spune evident că orice pas făcut înainte în domeniul justiției, orice condamnare unor corupți, este un pas, care pe lângă faptul că ne îmbunătățește sistemul de justiție, ne aduce mai aproape de Uniunea Europeană. Și invers: orice blocaj din reforma sistemului de justiție, orice măsuri luate prin prisma unor interese corupte, orice întârzieri în procesul de reformare a justiției, sunt măsuri care întârzie momentul în care cetățenii Rep. Moldova se vor regăsi în interiorul Uniunii Europene”, a spus Nicu Popescu.

Creșterea capacităților instituționale face posibilă realizarea reformei APL-urilor prin digitalizarea serviciilor publice și managementul finanțelor publice, a spus ministrul Nicu Popescu:

„Noi ca țară avem nevoie de niște instituții puternice care vor adopta și vor transpune legislația europeană, dar și vor transforma aceste noi realități legislative în noi realități pentru cetățenii noștri. La prima etapă avem nevoie de mult mai mulți oficiali, mult mai mulți oameni dedicați procesului de aderare la Uniunea Europeană, care vor elabora, vor planifica aquis-ul european în Rep. Moldova”, a declarat Nicu Popescu.

Rep. Moldova urmează să trimită în luna iunie, o reactualizare a raportului cu privire la cele nouă recomandări făcute de Comisia Europeană pentru aderarea Rep. Moldova la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău